Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Исус от Народния театър

Актьорът Пламен Димов влиза в образа, заради който срещу Казандзакис е подета кампания за отлъчване от Църквата

Пламен Димов на плаката на „Последното изкушение“, детайл - Исус от Народния театър

Пламен Димов на плаката на „Последното изкушение“, детайл

Исус, заради чийто образ срещу писателя Никос Казандзакис е подета кампания за отлъчване от Църквата, излиза на сцената на Народния театър. Ще го видим в лицето на Пламен Димов. Млад актьор, студент на Ивайло Христов в НАТФИЗ, станал силно симпатичен на публиката след участието си във филма „Каръци“.

Пламен определено не е карък в актьорството, получавайки тази роля. Но приемайки я, поема голям риск. Не, не рискува да бъде анатемосан от Православната църква – макар нашите отци и друг път да са се озъбвали на някои прояви в изкуството, както и на хора в беда като бежанците. Пламен е нарамил кръста да бъде сравняван с един голям актьор, оставил отпечатък у нас с образа на Христос във филма на Мартин Скорсезе „Последното изкушение на Христос“ (създаден по романа на Казандзакис) – Уилям Дефо.

Уилям Дефо в „Последното изкушение“

В романа Христос не е представен като Господ, а като човек – гневен, объркан и страдащ, водещ борба със себе си, но в крайна сметка узряващ за своя дълг на Спасител.

При появата на филма критиците му се възмутиха най-вече от сцени, в които Христос е на кръста и потънал в болка си представя какъв би бил животът му, ако беше обикновен човек. В бълнуването си той взима за жена Мария Магдалена, раждат им се деца и живее до дълбока старост. В халюцинацията му има любовна сцена с Мария Магдалена.

Художник на плаката е Янина Петрова

В Щатите тръгват масови протести срещу филма, под тяхно влияние няколко вериги киносалони отказват да разпространят „Последното изкушение. В Гърция, Турция, Мексико, Италия, Чили и Аржентина филмът е забранен или цензуриран за няколко години. Във Франция се провежда организирана атака срещу излъчването му в няколко града. Един парижки киносалон е запален, след като го е прожектирал. Като причина за забраните се посочва наличието на „антихристиянски, антиисторически, лъжовни и кощунствени версии за живота на Спасителя“.

Протести има срещу излъчването на „Последното изкушение…“ и по телевизията – в Унгария например е спиран на два пъти: през 1994-а и 1998 г. заради Католическата църква. В Русия той е показан по частния канал НТВ през 1997 г., въпреки протеста на патриарх Алексий Втори.

Творбата на Скорсезе трябваше да бъде излъчена по БНТ на 18 януари 2002 г., в праймтайма: от 21,30 ч. БНТ обаче го свали от програмата си, след като владиците от Светия синод пратиха гневно писмо до националната телевизия и поискаха лентата да не се излъчва.

„Последното изкушение на Христос“ тръгва в Народния театър половин месец преди Възкресение Христово, Великден. Премиерата е на 30 март на Голямата сцена. Режисьор на спектакъла е Веселка Кунчева. Драматургичната версия е на Веселка Кунчева и Ина Божидарова, сценографията и костюмите са на Мариета Голомехова, хореографията – на Стефан Витанов. Композитор е Христо Намлиев.

Ето и актьорите в плътта на други библейски личности в сюжета по Казандзакис: Юда е Христо Петков, Богородица – Жорета Николова, Мария Магдалена – Александра Василева, Пилат – Дарин Ангелов, Йоан Кръстител – Цветан Алексиев.

Пламен Димов и Христо Петков – Христос и Юда

Пламен Димов е на 27 години. Решава да стане актьор, след като гледа „Хъшове“ на Александър Морфов „Хъшове“. Днес спектакълът се играе вече 12-и сезон, а Пламен Димов излиза на същата сцена. Публиката може да го гледа още в заглавия на Сатиричния театър, Младежкия и „Сфумато“.

Пламен Димов (вляво) в кадър от филма на Ивайло Христов „Каръци“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС