Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Исус, рожба на българската държава

Ако обществото възпитаваше децата в риск как да бъдат хора, те нямаше да посягат на хора

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Исус, рожба на българската държава

Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Докато вече втори месец едни усърдно напират да се докопат до властта, а други упорито не искат да я отстъпят, в държавата стават тревожни неща. Боричкащите се за министерски кресла и депутатски мандати обаче изобщо не им обръщат внимание, защото са загрижени преди всичко за своето охолно бъдеще. А не за бъдещето на България, ако приемем, че това са младите хора.

Като 18-годишния Исус Александров, например. Той бе арестуван в Бургас за кражба от едно 12-годишно дете. Исус го нападнал посред бял ден – на обяд, заплашил го с нож и го принудил да му даде джобните си – 80 стотинки. Пред Темида грабителят обяснил, че направил това, защото му трябвали пари.

Младежът с име на Божи син е с далеч от божествената биография: употребява наркотици и има три присъди зад гърба си като малолетен и непълнолетен. А освен това, само за 18 години той е извършил толкова престъпления, че на тази крехка възраст 19 пъти (!) е обявяван за национално издирване. И още: няма дом, няма средства за препитание, няма професия, безработен е.

Исус не е някакъв терорист, създаден в чужбина и след това вкаран да бандитства у нас. Не, той е рожба на нашата държава. Тя е неговата майка и неговият баща. Защото е израсъл в приюти. Там за неговото отглеждане, образование, професионално обучение и духовно израстване, са бдели възпитатели, педагози, психолози, социални служби, Агенцията за закрила на детето, министерствата на образованието и на социалните грижи, полицаи, следователи, прокурори, съдии и прочие. 18 години стотици хора са получавали заплати, за да го формират като пълноценна личност, но накрая са създали рецидивист.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

За последно Исус е бил в Центъра за настаняване на деца и младежи в Средец, но поради навършена
възраст вече няма право да живее повече в приюти. Затова е изритан на улицата, където е „обучен“ от държавата да се препитава само по един начин – чрез престъпления. В каква посока ще продължи по-нататък неговият живот? Не е никак трудно да се предположи. Заплахите с нож вероятно ще ескалират в убийства с нож пред дремещия поглед на държавата, която хич не се притеснява, че възрастта на убийците застрашително се снижава.

Поредният факт за нейното равнодушие е 19-годишният Александър И. от врачанското с. Крива бара. Той е без родители, затова живее при баба и дядо. През юни 2018 г. полицията намира у него канабис на стойност 6500 лева. Не е арестуван, а получава присъда от 6-месечна пробация, тоест – никаква присъда. През април 2019-а се скарва с дядо си и го убива с бухалка. Отново е оставен на свобода, а Врачанският окръжен съд насрочва дело за убийството на 31 юли 2020-а. Четири дни преди да се яви в съда обаче – на 27 юли, Александър усмъртява с желязна тръба и 51-годишният си съселянин Георги Георгиев. Така този 19-годишен младеж убива двама мъже само в рамките на година и три месеца. Още при откриването на канабиса у него е известно, че той се дрогира, злоупотребява с алкохол и е много агресивен, но въпреки това държавните институции се отнасят с пълно безразличие към тези факти. И го оставят да вилнее на свобода. Ако беше пратен зад решетките за притежаваната дрога, Александър И. нямаше да убие дядо си. Ако пък лежеше в ареста за неговото убийство, нямаше да убие своя съселянин.

Но най-важното „Ако“ е друго. Ако държавата изпълняваше своите задължения, вписани в конституцията, щеше да възпитава дори и осиротели несретници като Исус и Александър как да бъдат хора. А не как да посягат на хора. Двамата са наш, собствен продукт, от който се интересуват само съдебната и затворническата администрация.


Източник – в. „Стършел“. Заглавието е на „Площад Славейков“, оригиналното е „Да отгледаш гарвани“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах