Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Италианка спечели картина на Пикасо от томбола

Натюрмортът, оценен на 1 млн. евро, дарен от милиардер за благотворителна кауза, която събра 5,1 млн. евро

Натюрмортът на Пикасо - маса, вестници и чаша абсент. Снимка: Попечителски тръст на Пикасо - Италианка спечели картина на Пикасо от томбола

Натюрмортът на Пикасо - маса, вестници и чаша абсент. Снимка: Попечителски тръст на Пикасо

Италианка спечели картина на Пабло Пикасо, оценена на около 1 млн. евро, в томбола на аукционната къща „Кристис“ в Париж. Томболата е благотворителна, затова желаещите да участват трябва да закупят билети на стойност 100 евро. Печелившият билет е бил подарък за жената, отбелязва Би Би Си.

Томболата е коледна и трябваше да се състои на 6 януари 2020 г., но се проведе в „Кристис“ – Париж едва сега след две отлагания – първо, за да бъдат купени повече билети, а след това заради коронавируса.

Наградата е „Натюрморт“ от 1921 г. Произведението досега бе изложено в музея на Пикасо в Париж и изобразява маса, вестници и чаша абсент. Картината е с малки размери – 23 на 46 см. Идва от колекцията на милиардера от Монако Давид Нахмад.

Двете отлагания се отразяват положително на благотворителната акция и вместо първоначално планираните 200 хил. билета се продават 51 хил. Събраните средства са 5,1 млн. евро, като 29% от билетите са продадени във Франция. Другите две страни, допринесли много за начинанието, са САЩ и Швейцария.

4,2 млн. евро от общата сума ще бъдат използвани за снабдяване на училища и малки населени места в Мадагаскар, Мароко и Камерун с чиста вода – особено важен проект в настоящата здравна криза, отбелязват организаторите от френската неправителствена организация „Помогни на другите“. 900 хил. евро, малко под стойността на картината, ще бъдат дадени на Нахмад. Отделно от картината меценатът е дарил за каузата 100 хил. евро.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС