VivaPay

Италианка спечели картина на Пикасо от томбола

Натюрмортът, оценен на 1 млн. евро, дарен от милиардер за благотворителна кауза, която събра 5,1 млн. евро

Натюрмортът на Пикасо - маса, вестници и чаша абсент. Снимка: Попечителски тръст на Пикасо - Италианка спечели картина на Пикасо от томбола

Натюрмортът на Пикасо - маса, вестници и чаша абсент. Снимка: Попечителски тръст на Пикасо

Италианка спечели картина на Пабло Пикасо, оценена на около 1 млн. евро, в томбола на аукционната къща „Кристис“ в Париж. Томболата е благотворителна, затова желаещите да участват трябва да закупят билети на стойност 100 евро. Печелившият билет е бил подарък за жената, отбелязва Би Би Си.

Томболата е коледна и трябваше да се състои на 6 януари 2020 г., но се проведе в „Кристис“ – Париж едва сега след две отлагания – първо, за да бъдат купени повече билети, а след това заради коронавируса.

Наградата е „Натюрморт“ от 1921 г. Произведението досега бе изложено в музея на Пикасо в Париж и изобразява маса, вестници и чаша абсент. Картината е с малки размери – 23 на 46 см. Идва от колекцията на милиардера от Монако Давид Нахмад.

Двете отлагания се отразяват положително на благотворителната акция и вместо първоначално планираните 200 хил. билета се продават 51 хил. Събраните средства са 5,1 млн. евро, като 29% от билетите са продадени във Франция. Другите две страни, допринесли много за начинанието, са САЩ и Швейцария.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

4,2 млн. евро от общата сума ще бъдат използвани за снабдяване на училища и малки населени места в Мадагаскар, Мароко и Камерун с чиста вода – особено важен проект в настоящата здравна криза, отбелязват организаторите от френската неправителствена организация „Помогни на другите“. 900 хил. евро, малко под стойността на картината, ще бъдат дадени на Нахмад. Отделно от картината меценатът е дарил за каузата 100 хил. евро.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg