Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Италиански геймър обявен за светец от католическата църква

Наричан Божи инфлуенсър, Карло Акутис ще бъде канонизиран през 2025 г.

Олтар на светеца в „Ковънт Гардън“, Лондон. Снимка: AndyScott/Wikipedia, CC BY-SA 4.0 - Италиански геймър обявен за светец от католическата църква

Олтар на светеца в „Ковънт Гардън“, Лондон. Снимка: AndyScott/Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Популярен италиански геймър, наричан Божи инфлуенсър, ще бъде обявен за светец от католическата църква, съобщава Си Ен Ен. Италианецът Карло Акутис умира през 2006 г. от левкемия на 15-годишна възраст и след решение на католическите кардинали, от 1 юли вече е първият светец от поколението на милениалите (хората, родени между средата на 80-те и края на 2000 г.).

Церемонията по канонизирането на Акутис ще се проведе през 2025 г. във Ватикана, съобщават от „Catholic News Agency“. Той бе обявен за блажен през 2020 г., като от църквата изтъкват, че тийнейджърът е имал намерение да се обучава за свещеник. Припознаването за светец е процес, който обичайно трае десетилетия, но заради интернет популярността на инфлуенсъра, църквата действа по-бързо от обикновеното, отбелязва Си Ен Ен. Акутис и към днешна дата има голяма последователска база от младежи християни.

„Той бе обикновено момче, което прекара детството и младостта си сред семейството, съучениците си и сред игрите, които децата играят“, каза след гласуването Доменико Сорентино, епископ на Асизи.

Карло Акутис умира в Монца, Италия. Тялото му е преместено в малкото градче Асизи година след смъртта му и в момента е изложено там за поклонение на миряните, заедно с други реликви, свързани с него. Освен че разработва уебсайтове за своята енория и училище, той става известен и с това, че непосредствено преди смъртта си създава уебсайт, в който се опитва да документира всяко регистрирано евхаристийно чудо.

Тялото на Карлос Акутис е изложено за поклонение в Асизи. Снимка: Dobroš/Wikipedia, CC BY-SA 4.0

На самия Акутис също се приписват чудеса. Първото е свързано с оздравяването на бразилско дете от вродено заболяване на панкреаса, а за второто разказва майката на студентка от Флоренция, която претърпява тежък инцидент с велосипеда си и получава лоши прогнози от лекарите. В деня, в който майката посетила мястото, на което е погребан Акутис, дъщерята започнала да диша самостоятелно. Десет дни по-късно ядреномагнитен резонанс показва, че кръвоизливът в мозъка а пациентката е напълно изчезнал.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС