Италиански шеф готвачи готвят по картини от „Уфици“

Галерията започва поредица от видеа „Да ядем“

Караваджо, „Бакхус“, 1696 г., „Уфици“ - Италиански шеф готвачи готвят по картини от „Уфици“

Караваджо, „Бакхус“, 1696 г., „Уфици“

Знаменитата италианска галерия „Уфици“ все още остава затворена за посетители, но намира други начини да ангажира ценителите. Нова поредица от видеа, озаглавена „Da Mangiare“ (Да ядем), ще събере света на кулинарното и изобразителното изкуство – всяка седмица прочути шеф готвачи ще готвят по картини от колекцията на галерията.

Първият клип ще бъде качен във Фейсбук страницата на „Уфици“ на 17 януари. Всяка неделя шеф готвачите ще правят възстановка на угощения от картините и ще предоставят история и контекст на творбата, съобщава сайтът „Fine Dining Lovers“. Зрителите ще бъдат подканени да пробват рецептата, като за ориентир може да им служат продуктите, изобразени на платното.

Целта на поредицата е да се задълбочи връзката между изкуството и гастрономията, особено в жанра натюрморт, отбелязват от галерията.

Кулинарните авторитети ще готвят по „Момче с кошница риба“ от Джакомо Черути, по творби на Караваджо, Феличе Казорати, Джована Гарцони и натюрмортите на Якопо да Емполи.

Един от готвачите е Дарио Чекини, ресторантьор от Кианти, определян за най-популярния месар на Италия. Освен с любовта си към месните гозби, той е известен и с любовта си към поезията – през март 2014 Чекини участва в „The Food Programme“ на Би Би Си Радио 4, където бе излъчено участието му в симпозиума MAD от 2013 г. в Копенхаген. В продължение на 20 минути Чекини описва работата на живота си и любовта към съпругата си, а накрая завършва с рецитация на дълъг пасаж от „Божествена комедия“ на Данте.

Джакопо да Емполи, „Натюрморт с дивеч“, 1624 г., „Уфици“

„В последните години връзката между изкуството и гастрономията се превърна в истинска наука и обект на сериозни исторически изследвания – коментира Ейке Шмид, директор на „Уфици“. – Намеренията ни с тези видеа са да създадем различно отношение към произведенията в музея, пренасяйки ги в съвременността. Нарисувана и приготвена храна се срещат в реалността, което стимулира вниманието на зрителя и изкарва на преден план дълбоките и неочаквани значения, скрити в изобразените сцени и натюрморти.

Италианските музеи и галерии трябва да отворят отново на 15 януари. Предвид високия брой заразени с Ковид-19, очакванията са, че отварянето отново ще бъде отложено.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах