Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Италиански шеф готвачи готвят по картини от „Уфици“

Галерията започва поредица от видеа „Да ядем“

Караваджо, „Бакхус“, 1696 г., „Уфици“ - Италиански шеф готвачи готвят по картини от „Уфици“

Караваджо, „Бакхус“, 1696 г., „Уфици“

Знаменитата италианска галерия „Уфици“ все още остава затворена за посетители, но намира други начини да ангажира ценителите. Нова поредица от видеа, озаглавена „Da Mangiare“ (Да ядем), ще събере света на кулинарното и изобразителното изкуство – всяка седмица прочути шеф готвачи ще готвят по картини от колекцията на галерията.

Първият клип ще бъде качен във Фейсбук страницата на „Уфици“ на 17 януари. Всяка неделя шеф готвачите ще правят възстановка на угощения от картините и ще предоставят история и контекст на творбата, съобщава сайтът „Fine Dining Lovers“. Зрителите ще бъдат подканени да пробват рецептата, като за ориентир може да им служат продуктите, изобразени на платното.

Целта на поредицата е да се задълбочи връзката между изкуството и гастрономията, особено в жанра натюрморт, отбелязват от галерията.

Кулинарните авторитети ще готвят по „Момче с кошница риба“ от Джакомо Черути, по творби на Караваджо, Феличе Казорати, Джована Гарцони и натюрмортите на Якопо да Емполи.

Един от готвачите е Дарио Чекини, ресторантьор от Кианти, определян за най-популярния месар на Италия. Освен с любовта си към месните гозби, той е известен и с любовта си към поезията – през март 2014 Чекини участва в „The Food Programme“ на Би Би Си Радио 4, където бе излъчено участието му в симпозиума MAD от 2013 г. в Копенхаген. В продължение на 20 минути Чекини описва работата на живота си и любовта към съпругата си, а накрая завършва с рецитация на дълъг пасаж от „Божествена комедия“ на Данте.

Джакопо да Емполи, „Натюрморт с дивеч“, 1624 г., „Уфици“

„В последните години връзката между изкуството и гастрономията се превърна в истинска наука и обект на сериозни исторически изследвания – коментира Ейке Шмид, директор на „Уфици“. – Намеренията ни с тези видеа са да създадем различно отношение към произведенията в музея, пренасяйки ги в съвременността. Нарисувана и приготвена храна се срещат в реалността, което стимулира вниманието на зрителя и изкарва на преден план дълбоките и неочаквани значения, скрити в изобразените сцени и натюрморти.

Италианските музеи и галерии трябва да отворят отново на 15 януари. Предвид високия брой заразени с Ковид-19, очакванията са, че отварянето отново ще бъде отложено.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg