Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Италианци с най-доброто от Мориконе в София и Пловдив

Тримата певци от „Ил Воло“ се завръщат в България, защото предишния път не чували гласовете си от аплодисментите

„Когато планираме турне, казваме на мениджърите ни винаги да включват България. Трябва да отидем в България, защото там ни обичат и ние ги обичаме”, казват певците от „Ил Воло“. Снимка: Джулиън Харгрийвс - Италианци с най-доброто от Мориконе в София и Пловдив

„Когато планираме турне, казваме на мениджърите ни винаги да включват България. Трябва да отидем в България, защото там ни обичат и ние ги обичаме”, казват певците от „Ил Воло“. Снимка: Джулиън Харгрийвс

Драматична филмова музика от Енио Мориконе, оперни евъргрийни и италиански хитове ще изпълни триото „Ил Воло“ в три концерта в България. На 11 юли италианците ще излязат в Античния театър в Пловдив, на 13 и 14 юли ще пеят в парк център „Юнак“ в София.

Това е поредно гостуване на певците у нас – миналото лято те развълнуваха публиката в Пловдив. Този път пристигат с концерт, посветен на Енио Мориконе и филмовата му музика, осъществен след 2-годишно проучване и с благословията на наследниците му. Ще звучат композиции от филмовите класики „Имало едно време в Америка”, „Ново кино Парадизо”, „Малена” и др.

„Слушахме и избирахме от най-известните му композиции, онези, които хората разпознават от първо слушане – казват те. – Мориконе не само е емблема на италианската култура по света, но той сам по себе си е отделен жанр. Искаме да предадем неговата музика на младите поколения.”

Подборът на темите за концерта изисква няколко месеца изследване на творчеството на Мориконе и уестърните на 60-те. Композиторът има над 500 произведения, но не само като филмов композитор, оставил е и много аранжименти – например на прочутата песен „Il Mondo“. Пътеводител в творчеството на Мориконе е синът му Андреа, който написва специално за „Ил Воло“ последното парче от албума им „I colori dell’amore” и дирижира концерта им в „Арена ди Верона“ през 2021 г., гледан от над 5 млн. зрители.

Но тримата са се срещали и със самия Мариконе, за първи път на живо, когато през 2010 г. записват дебютния си албум и споделят с него едно студио. Срещат го всяка сутрин, обменят идеи и той е един от първите, чули албумa им. А през 2011 г. Мориконе ги дирижира на „Piazza del popolo“ за изпълнението на „E piu ti penso”.

В програмата, която пловдивската и софийската публика ще чуе, влизат над 30 парчета, сред тях оперни арии като „Несун Дорма“ от „Турандот“; италиански хитове като „Un Amore Cosi Grande“, „O, Sole Mio“, „Granada“, „La Donna e Mobile“; пиеси от репертоара на Франк Синатра и авторски песни на „Ил Воло“.

„Никога няма да забравим концерта ни в Пловдив миналото лято. Не очаквахме, че публиката ще ни посрещне по този великолепен начин – спомня си Пиеро Бароне. – Не чувахме гласовете си от аплодисментите. Затова и когато планираме турне, казваме на мениджърите ни винаги да включват България. Трябва да отидем в България, защото там ни обичат и ние ги обичаме.”

Концертите в Пловдив и София са част от световното турне на певците, започнало в началото на юни в „Арена ди Верона“. Спирки има още в Европа, Латинска Америка и Япония.

„В случая с България, това, което ни свързва, не са само цветовете на знамената, но и това, че двата народа сме много сърдечни хора”, допълва Джанлука Джинобле.

„Ил Воло“ се обединяват в трио още от детска възраст, събира ги мениджърът Микеле Торпедине. Вече 12 години певците покоряват публиката по цял свят, включително и самия папа Франциск, който има техни албуми във фонотеката си. През 2018 г. тримата получават покана от него да пеят в Панама на XXIII среща на младежта.

„Ил Воло“ в Античния театър на 6 юли 2021 г.:

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg