VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Италия обсъжда по-сериозни културни санкции за Русия

Бившият директор на „Уфици“ настоява за 10-годишна забрана за културен обмен със страната, но според други това е „нелепо“

„Мадона Беноа“ на Да Винчи е една от картините, които няма да пътуват от Ермитажа за Италия заради влошените дипломатически връзки между страните във връзка с руската инвазия в Украйна. Репродукция: Уикипедия - Италия обсъжда по-сериозни културни санкции за Русия

„Мадона Беноа“ на Да Винчи е една от картините, които няма да пътуват от Ермитажа за Италия заради влошените дипломатически връзки между страните във връзка с руската инвазия в Украйна. Репродукция: Уикипедия

Оспорван дебат тече в културните среди в Италия, започнал след призива на бившия директор на галерии „Уфици“ Италия и световните музеи да окажат „културни санкции“ на Русия заради войната в Украйна. Антонио Натали, управлявал една от най-престижните световни институции от 2006-а до 2015 г., призова всички големи музеи по света да преустановят връзките си с руските държавни институции, като според него това „ще хвърли голям срам върху режима“, пише „Арт Нюзпейпър“.

„Като бивш служител, работил в „Уфици“ повече от 30 години, знам колко интензивно италианските музеи работят с Русия – казва Натали. – Ако министрите на културата от европейските нации се срещнат в Брюксел и решат, че в следващите десет години няма да работим с руски музеи, това ще бъде огромен шамар за режима в Русия.“

Натали не за първи път отправя този призив – още на 26 февруари, само два дни след нахлуването на руски военни в Украйна, той призова италианските власти да наложат ембарго върху руските културни продукти. Но тезата му бе посрещната противоречиво от обществените фигури в Италия, мнозина от които влязоха в спор дали по-тежките санкции за културата са адекватно решение, или е достатъчно, че страната вече е спряла всички съвместни културни инициативи.

Още на 9 март италианският министър на културата преустанови всички изложби и други културни инициативи с Русия с постановление, което влезе в сила незабавно. Заповедта на министъра отмени и всички партньорства между държавните регионални музеи в Италия и руските институции.

В резултат се провали продължаващо четиригодишно партньорство с „Galleria Nazionale dell’Umbria“ и Ермитажа – музеят в Перуджа очакваше като заемки някои от шедьоврите на руския държавен музей, сред които „Мадона Беноа“ на Да Винчи. Картината щеше да бъде акцент в изложба, подготвяна за идните месеци, която сега е отменена.

Враждебното настроение на италианските власти към руската култура се потвърждава и от представители на „Уфици“ и Галерия Академия, които казват, че са били инструктирани от арт ведомството да преустановят всякакъв културен обмен с руските институции. Още преди това Галерия Академия отказва три заемки от Ермитажа за експозиция, посветена на италианския художник Пиер Франческо Фоски, която трябваше да се състои във Флоренция през ноември.

Говорител на италианското културно министерство заяви на 14 март, че Италия не е отказвала заемки от руски музеи и културните санкции „са насочени към руските институции, а не към конкретни индивидуални творци“. Необходими са обаче още по-тежки санкции, твърди Антонио Натали.

„Проблемът е, че са в режим на изчакване. А с Путин няма надежда за диалог“, допълва той.

На същото мнение са и в Галерия Академия:

„Намираме идеята за диалог за много погрешна, това е пасивно решение – казва директорът Сесил Холбърг. – Времето, в което културният диалог с Русия бе възможен, се усеща като различна епоха.“

Арт историкът и политик Виторио Сгарби мисли друго и намира санкциите за „нелепи“, заемките трябва да останат в Италия дори само по логистични причини – транспортирането им до Русия по въздух в момента е невъзможна задача, а пътуването им през различните граници може да завърши с конфискация на произведенията, както наскоро се случи във Финландия с творби, отправили се към Русия.

Вижте още: РУСКИ КАРТИНИ ЗАДЪРЖАНИ НА МИТНИЦАТА ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

Настоящият директор на „Уфици“ АйкеШмид се съгласява, че културните санкции са „контрапродуктивни“:

„Тук, в Италия, ние ценим културните и мирни връзки и се надяваме, че ще можем да ги възстановим в бъдеще“.

Санкциите обаче не останаха без отговори – Ермитажът си поиска обратно заемките от Италия, сред които шедьоври на Тициан и Пикасо.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90