Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Италия спечели „Евровизия 2021“: Рокендролът няма да умре!

Италианците от „Монескин“ със статуетката на „Евровизия 2021“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Италия спечели „Евровизия 2021“: Рокендролът няма да умре!

Италианците от „Монескин“ със статуетката на „Евровизия 2021“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианците от „Mонескин“ са победителите на песенния конкурс „Евровизия“, провел се тази година в Ротердам, Нидерландия. Рокгрупата оглави класирането с песента „Zitti e buoni“ (Млъкни и добре).

„Рокендролът няма да умре“, извика от сцената вокалистът на „Монескин“, преди да изпълнят отново песента на финала на конкурса.

Италианците спечелиха първото място с 524 точки след оспорвано гласуване. След вота на професионалното жури Италия беше в петицата, а начело беше Швейцария с 267 точки. Гласуването на зрителите промени челната тройка – Швейцария слезе на трета позиция, а Франция запази второто място.

Букмейкърите познаха за победата на Италия, но не и за мястото на България. Нашата песен – „Growing Up is Getting Old” (Порастването е остаряла работа), изпълнена от певицата Виктория Георгиева – зае шесто място след гласуването на журито, каквито бяха прогнозите – със 140 точки. Но от публиката България получи едва 30 точки, което свали страната ни на 11-о място.

Максималния брой точки получихме от Португалия и Молдова, Северна Македония не даде и 1 точка за България, а максималните 12 присъди на Сърбия.

Най-зле се представи Джеймс Нюман от Великобритания, който получи нула точки както от професионалното жури, така и от публиката. Нула точки от публиката взеха още представителите на Германия, Испания и домакините Нидерландия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg