Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Италия увеличава входната такса за музеи и галерии

Средствата ще отидат за справяне с щетите върху културно-историческото наследство от наводненията в Емилия-Романя

Доброволец разчиства калта от наводнена църква в Равена, 23 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС
 - Италия увеличава входната такса за музеи и галерии

Доброволец разчиства калта от наводнена църква в Равена, 23 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия ще увеличи билетите за галерии и музеи в най-силния си туристически сезон, за да подпомогне опазването на културно наследство, засегнато от наводненията в Емилия-Романя. Входните такси на държавните институции ще се увеличат с 1 евро в периода 15 юни – 15 септември. Повишението изглежда незначително, но някои се притесняват, че то ще доведе до спад в посещенията, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Мярката бе предложена от културния министър Дженаро Санджулиано и е част от помощен пакет от 2 млрд. евро, предложен от кабинета на Джорджия Мелони за справяне с последствията от наводненията в Италия. Пакетът ще подпомогне над 36 хил. души, принудени да напуснат домовете си заради бедствието и част от него ще бъде използвана за спасителни акции на произведения на изкуството, книги, исторически сгради, археологически забележителности и други. Сумата, която увеличението на билетите се очаква ще внесе в хазната, не се посочва.

Според скептици обаче промяната във входните такси ще прогони по-бедните италианци от музеите и е пример за социално неравенство. Така смята например Джулиано Волпе, професор по археология в Университета в Бари и съветник на бившия министър на културата.

„Държавата трябва да помага на младите и безработните“, аргументира се той.

Само 21,8% от италианските мъже са посетили музей през 2022 г., сочи статистиката, като при жените процентът не е много по-висок – 23,3%. За да не се отчете голям спад в посещенията, правителството трябва да потърси други начини за финансирането на културата под заплаха от наводнения, смята Волпе. Като пример той дава пренасочване на постъпленията от лотарията.

Щетите от наводненията в Емилия-Романа тепърва ще се изчисляват, до момента са засегнати 75 сгради с историческо значение, 6 археологически забележителности и 12 библиотеки и архиви, сочат първоначалните данни. Сред пострадалите сгради е „Museo Civico delle Cappuccine“ в Банякавало, наводнение в подземните му помещения е повредило шест фрески; значителни са пораженията и в „Museo Tramonti Guerrino“ във Фаенца, където помещение с 1800 платна и керамични произведения на изкуството е почти изцяло под водата.

Миналата седмица правителството мобилизира специален отряд за спасяването на културно наследство в страната – т. нар. „Сини каски“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg