Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

ИТН поканили Велислав Минеков за редовен министър

Служебният министър поиска Специализираната прокуратура да изнесе съкровищата на Божков от музеите

Подходът на предишното управление към творците според Велислав Минеков: „Купували са ги. Не по един и двама. Купувани са по стотина в пакет – цял театър, цял музей“. Снимка: Стопкадър от ТV1 - ИТН поканили Велислав Минеков за редовен министър

Подходът на предишното управление към творците според Велислав Минеков: „Купували са ги. Не по един и двама. Купувани са по стотина в пакет – цял театър, цял музей“. Снимка: Стопкадър от ТV1

Велислав Минеков е получил покана от партията на Слави Трифонов да запази поста си и в редовното правителство, съобщи скулпторът в предаването на Веселин Дремджиев „Денят“ по TV1.

Поканата била неясна, без детайли за програма и яснота кой още ще бъде в състава на правителството, затова проф. Минеков „засега отказва“. На въпрос на Дремджиев дали „засега“ е окончателно и има ли шанс да приеме, служебният министър отговори:

„Ако кажа „не“, ще успокоя цял набор престъпници. Ако кажа „да“, ще кажат „Ааа, този мечтае да бъде министър“.

В разговора бяха засегнати някои от важните теми от краткия мандат на министър Минеков – разследванията му в Министерство на културата и изпратените сигнали до европейските институции.

„Половин ден съм министър, другата половина – следовател, счетоводител и прокурор“, сподели той.

Наред с това Минеков използва ефира, за да се обърне към Специализираната прокуратура с настояването да бъдат изнесени всички конфискувани колекции от музеите под шапката на Министерството на културата, където се съхраняват. Визира конкретно колекцията на Васил Божков, картините от КТБ и други конфискувани ценности. Според него трябва да се намери някъде „достойно място за съхранение, защото това причинява неприятности и грижи на музеите, включително и странни обвинения има ли го този предмет, няма ли го“. Минеков обясни, че съкровищата на Божков стоят в „смешни“ халета, които не съответстват на изискванията – имат тежко въоръжена охрана, но са охлаждани с вентилатори.

От 2014 г. в Национален фонд „Култура“ не са постъпвали средства от хазарта, подчерта Минеков. Стойността им, посочена от министъра, е изчислена на „около 50-60 млн. лв.“.

„Купувайки произведения на Вежди Рашидов…“ започна изречението Друмджиев, довършено от Минеков така: „Божков си е купувал съвест“.

Скулпторът напомни, че в колекцията на бизнесмена има и 81 творби на Светлин Русев, чиято „мощ е знаел“. Русев е ползвал самолета на Божков като такси, заяви Велислав Минеков, а апартаментите му били използвани като хотели. Служебният министър пожела прокуратурата да разкрие имената на хората, които са отсядали там.

Министър Минеков говори и за подхода на предишното управление към творците.

„Купували са ги. Не по един и двама. Купувани са по стотина в пакет – цял театър, цял музей“, заяви той.

„Наливали са средства, давали са дарения за книги, които не заслужават да бъдат четени, плащали са за странни фестивали“, бяха думите на министъра.

Според него раздадените миналата година от Фонд „Култура“ 21 млн. лв. за проекти са били предизборно раздаване на пари.

За следващия министър Велислав Минеков оставя важната задача да се погрижи за Дома за артисти ветерани, който има нужда от поддръжка и дарения.

Цялото интервю с Велислав Минеков в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg