Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ицко Финци на 85 – такова чудо и зала „България“ не е виждала

Човекът-хор, оркестър, солист и артист отпразнува юбилея си с филм и концерт със Софийската филхармония

Ицко Финци е странен артист. Странен е по един особен начин, благодарение на който всичко, което прави, изглежда напълно лишено от всякаква преструвка и изкуственост. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Ицко Финци на 85 – такова чудо и зала „България“ не е виждала

Ицко Финци е странен артист. Странен е по един особен начин, благодарение на който всичко, което прави, изглежда напълно лишено от всякаква преструвка и изкуственост. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В най-старото и най-престижно пространство за класическа музика в София са свирили виртуози от цял свят. Но едва ли някога публиката на зала „България“ е виждала чудо като в четвъртък вечер, 11 октомври (освен ако и друг път не е присъствала на концерт на същия мултифункционален талант).

С почти 6 месеца закъснение (роден е на 25 април 1933 г.) актьорът Ицко Финци отбеляза своя празник с концерт с участието на Софийската филхармония и филм „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал“. Това е последният съвместен проект на юбиляра с Лиза Боева, работа, която изследва трудно умиращата теория на антистратфордианците, че цялото творчество на Шекспир не е създадено от Барда от Стратфорд на Ейвън, а от съвсем друг човек.

Финци е в ролята на фикционалния Т. С. Селзник – театрален режисьор, който обикаля шекспировите места из Англия, Италия и Дания, за да докаже тезата си. (Но трябва да признаем, че въпреки всичките си качества, зала „България“ не е най-подходящото място за филмови прожекции – от двайсет и първия ред, малкият екран е трудно забележим.)

Снимка: Емил Л. Георгиев/ Площад Славейков

Значително по-интересна бе втората част на спектакъла. Ицко Финци е странен артист. Странен е по един особен начин, благодарение на който всичко, което прави, изглежда напълно лишено от всякаква преструвка и изкуственост. Това е неговият личен отпечатък и запазена марка в театъра и киното. Той е същият и в разказите, които наскоро събра в книга, и в интервютата си, и в музикалните си изпълнения. В крайна сметка независимо какво прави Ицко Финци (играе, пише, свири или коментира), макар и често на ръба на пародията, изглежда обезоръжаващо искрено.

Като диригент, комуникиращ необичайно с оркестъра, или като цигулар, който е забравил да донесе нотите и му се налага, докато свири, да пее оркестровите партии или пък да се включва вокално вместо липсващия хор, Финци, разбира се, е безподобно смешен. На фона на дискретно присъствие на оркестъра, подкрепящо комичната драматургия на изпълнението, въздействието на диригента Финци — експресивно, гротескно и истерично — е еднакво силно върху публиката и върху оркестъра. Всички се смеят.

Снимка: Емил Л. Георгиев/ Площад Славейков

Същият ефект предизвиква и уникалното (за тази зала) вибрато на цигулката му във високия регистър (постижимо навремето само за майстори на инструмента като Тодор Колев), както и ефектно отработеното пицикато, с което слага финалната точка (всъщност удивителен знак) в няколко пиеси.

Но освен всичко друго, Ицко Финци демонстрира как музикалната класика (Чайковски, Моцарт и други) търпи и съвсем различни от обичайната сериозна интерпретация. И когато в нея има много любов и чувство за хумор, публиката аплодира по десет минути.

Накрая на концерта Финци благодари на публиката, че е дошла, и на диригента Найден Тодоров (на снимката в гръб) и оркестъра, че са го изтърпели. Снимка: Емил Л. Георгиев/ Площад Славейков

Ицко Финци с баритона Георги Михайлов, участник и във филма за Шекспир, който се включи в концерта с арии на Верди и Росини. Снимка: Емил Л. Георгиев/ Площад Славейков

Всички обичат работата с Ицко Финци. Снимки: Емил Л. Георгиев

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС