Ицко Финци след „Берлинале“: Скъпи Санчо, защо не съм като тебе…

Гордият баща с писмо до сина си

„Много ми хареса това, което направи на откриването на Берлинале“, пише Ицхак Финци. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Ицко Финци след „Берлинале“: Скъпи Санчо, защо не съм като тебе…

„Много ми хареса това, което направи на откриването на Берлинале“, пише Ицхак Финци. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Трогателен статус публикува във Фейсбук актьорът Ицхак Финци под формата на писмо, адресирано до сина му. Поводът е речта на Самуел Финци на откриването на „Берлинале“ на 20 февруари.

Статусът гласи:

„Скъпи Санчо,

Много ми хареса това, което направи на откриването на Берлинале. Завидях ти. Защо и аз не съм като тебе, се попитах.

Америка за България

Твой баща Ицко“.

Самуел Финци е водещ на „Берлинале“ и в речта си на откриването актьорът разказа за детството си в социалистическа България, когато границите бяха затворени и не можеше да се пътува свободно извън страната. Носталгичното му връщане към родината и детството бяха основният акцент в словото на актьора. Той разговаря с публиката като човек, преминал през всички тревоги на съмнението, търсенето и отхвърлянето, като гражданин на света.

„Пристигнахте от чужбина тук без никакви проблеми, нали? Никой не ви препречи пътя, нямаше гранични заграждания и стени? Не ви задържаха на някакъв остров? Никой не ви кара да учите френски? Във времена, в които хората са принудени да бягат и към тях се отнасят като към врагове, е възможно да се случи точно това. Няма значение какви и колко заплахи се отправят към нашата свобода и демокрация, все едно колко изстрели се чуват или колко побъркани хора сами и неорганизирано се опитват да тероризират нашето отворено общество, докато политиците все пак съзрат, че имаме проблем с дясното. Колкото и да е отровена атмосферата, ние никога няма да приемем това за нормално и ви уверявам, че всички вие сте добре дошли тук, на „Берлинале“. Добре сте дошли и в Берлин. Защото този град ще си остане отворен“, каза Финци.

Вижте още: САМУЕЛ ФИНЦИ НА „БЕРЛИНАЛЕ“: ИЗРАСНАХ В БЪЛГАРИЯ, СТОЛИЦАТА Ѝ Е СОФИЯ

Colibri april 2017

Изказването на Самуел Финци бе контекста не само на растящата нетърпимост към емигрантите в Европа, а и на разгорещените коментари, които предизвикаха негови интервюта пред германски медии преди началото на фестивала. В тях Финци заяви, че не разбира изискването да се гордее с мястото, на което е роден. Повод за гордост му дава постигнатото от самия него.

„Казах просто, че не разбирам много изискването да бъда горд с родината си. Мога да се гордея с работата си, с живота си, но не и с родината си. Няма да развявам нито единия, нито другия флаг. Не се чувствам горд обаче, когато гледам политическото положение в България“, споделя Самуел Финци пред „Берлинер Курир“.

САМУЕЛ ФИНЦИ: НЕ РАЗБИРАМ ИЗИСКВАНЕТО ДА СЕ ГОРДЕЯ С РОДИНАТА СИ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg