Ицо Хазарта иска ресторантите да бъдат приоритет

Рапърът критикува здравния министър, защото заведенията са все още затворени, но хранителните вериги работят

Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек“, заявява рапърът Ицо Хазарта  по адрес на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Снимка: Ицо Хацарта/Фейсбук - Ицо Хазарта иска ресторантите да бъдат приоритет

Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек“, заявява рапърът Ицо Хазарта по адрес на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Снимка: Ицо Хацарта/Фейсбук

Ицо Хазарта излезе с критика към здравния министър в защита на ресторантите. В профила и страницата си във Фейсбук рапърът говори за „падението на интелигентния човек”, като цитира министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов: „Ресторантите и заведенията не са ни приоритет!“. Постът на Хазарта е в защита на собствениците на ресторанти и фитнес зали, противопоставени на работещите големи търговски вериги. Не се споменава нищо за проблемите на културните институции.

Пред журналисти на 19 януари здравният министър заяви, че приоритетите на правителството са пренаредени и на първо място идват образованието, здравеопазването и спортът.

„Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента“, каза проф. Ангелов.

Днес Ицо Хазарта коментира думите му по следния начин:

„Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек. Гледам здравния министър Костадин Ангелов и слушам какво казва. „Ресторантите и заведенията не са ни приоритет!“ Съгласен съм. Приоритет са ви „Джъмбо“, „Билла“ и приятели. Подозирам, че ви се отплащат подобаващо за френската любов, с която ги обслужвате от месеци.

Моловете не работели. Влизаш в мола и – о, изненада! Мобилни оператори, застрахователи, големи вериги – всичко работи. Там няма коронавирус. Затворени са магазинчетата на нормалните хора, дето се опитват да изкарват пари, без да крадат от обществени поръчки.

Искам да напомня на хората нещо, което не чувам от никой управляващ. На едно заведение му е забранено да работи, за да може ВСИЧКИ в държавата да са здрави, а не само собственикът, персоналът и клиентите. Ето защо тези ВСИЧКИ е добре да не го забравят.

Собствениците на ресторанти, заведения и фитнес зали, заедно с работещите в тях – персонал, сервитьори, бармани, охранители, хигиенисти, както и изпълнителите от шоубизнеса (неслучайно ги слагам накрая) – са всъщност хората, които изнасят на гърба си кризата с коронавируса – за да може ВСИЧКИ да сме здрави, а не само те самите. Покрай непосилния труд на лекарите, ние удобно премълчаваме това. Както и факта, че докато на едни им забраняват да работят, на други им вдигат заплатите.

Позволявам си да пиша тези редове по следната причина – аз съм един сравнително успешен български изпълнител, нямам финансови проблеми и не очаквам помощ от държавата. Вероятно бих подминал репликата „ресторантите и заведенията не са ни приоритет“, ако тя бе дошла от някой с възпитанието на Валери Симеонов. Отношението обаче, и най-вече тонът, с който управляващите се обръщат към нормалните хора и към бизнеса, според мен е плюнка в лицето на всеки българин“.

Постът на рапъра за минути беше пресподелен стотици пъти в социалната мрежа. Коментарите са противоречиви. Мнозина одобряват казаното от него, но още повече са тези, които смятат, че ресторантьорският и развлекателният бизнес не могат да бъдат по-важни от образованието, здравеопазването и културата.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах