Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ицо Хазарта иска ресторантите да бъдат приоритет

Рапърът критикува здравния министър, защото заведенията са все още затворени, но хранителните вериги работят

Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек“, заявява рапърът Ицо Хазарта  по адрес на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Снимка: Ицо Хацарта/Фейсбук - Ицо Хазарта иска ресторантите да бъдат приоритет

Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек“, заявява рапърът Ицо Хазарта по адрес на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Снимка: Ицо Хацарта/Фейсбук

Ицо Хазарта излезе с критика към здравния министър в защита на ресторантите. В профила и страницата си във Фейсбук рапърът говори за „падението на интелигентния човек”, като цитира министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов: „Ресторантите и заведенията не са ни приоритет!“. Постът на Хазарта е в защита на собствениците на ресторанти и фитнес зали, противопоставени на работещите големи търговски вериги. Не се споменава нищо за проблемите на културните институции.

Пред журналисти на 19 януари здравният министър заяви, че приоритетите на правителството са пренаредени и на първо място идват образованието, здравеопазването и спортът.

„Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента“, каза проф. Ангелов.

Днес Ицо Хазарта коментира думите му по следния начин:

„Винаги е срамно да видиш падението на някой интелигентен човек. Гледам здравния министър Костадин Ангелов и слушам какво казва. „Ресторантите и заведенията не са ни приоритет!“ Съгласен съм. Приоритет са ви „Джъмбо“, „Билла“ и приятели. Подозирам, че ви се отплащат подобаващо за френската любов, с която ги обслужвате от месеци.

Моловете не работели. Влизаш в мола и – о, изненада! Мобилни оператори, застрахователи, големи вериги – всичко работи. Там няма коронавирус. Затворени са магазинчетата на нормалните хора, дето се опитват да изкарват пари, без да крадат от обществени поръчки.

Искам да напомня на хората нещо, което не чувам от никой управляващ. На едно заведение му е забранено да работи, за да може ВСИЧКИ в държавата да са здрави, а не само собственикът, персоналът и клиентите. Ето защо тези ВСИЧКИ е добре да не го забравят.

Собствениците на ресторанти, заведения и фитнес зали, заедно с работещите в тях – персонал, сервитьори, бармани, охранители, хигиенисти, както и изпълнителите от шоубизнеса (неслучайно ги слагам накрая) – са всъщност хората, които изнасят на гърба си кризата с коронавируса – за да може ВСИЧКИ да сме здрави, а не само те самите. Покрай непосилния труд на лекарите, ние удобно премълчаваме това. Както и факта, че докато на едни им забраняват да работят, на други им вдигат заплатите.

Позволявам си да пиша тези редове по следната причина – аз съм един сравнително успешен български изпълнител, нямам финансови проблеми и не очаквам помощ от държавата. Вероятно бих подминал репликата „ресторантите и заведенията не са ни приоритет“, ако тя бе дошла от някой с възпитанието на Валери Симеонов. Отношението обаче, и най-вече тонът, с който управляващите се обръщат към нормалните хора и към бизнеса, според мен е плюнка в лицето на всеки българин“.

Постът на рапъра за минути беше пресподелен стотици пъти в социалната мрежа. Коментарите са противоречиви. Мнозина одобряват казаното от него, но още повече са тези, които смятат, че ресторантьорският и развлекателният бизнес не могат да бъдат по-важни от образованието, здравеопазването и културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС