СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ицо Хазарта се присмя на диалекта на Криско

Софиянецът имитира габровеца в нова песен

Ицо Хазарта не за пръв път атакува конкуренцията в хип-хопа по оста "София-провинцията". - Ицо Хазарта се присмя на диалекта на Криско

Ицо Хазарта не за пръв път атакува конкуренцията в хип-хопа по оста "София-провинцията".

Овчарският диалект на рапъра Криско бе подигран в новата песен на Ицо Хазарта от „Ъпсурт“. Парчето се нарича „Хип-хоп“ и вече гони по популярност новия дует на Криско с Мария Илиева „Видимо доволни“. 

Името на габровския рапър, разбира се, не се споменава, но той е символ на най-вулгарната линия в родния хип-хоп и е пословичен с пеенето си на меко. Повече от ясно е, че именно той е мишената на Хазарта.

„Запомни едно: Хип-хопът ми е много по-добър от хип-хопа тьи“, стреля припевът на Хазарта в лагера на Криско. Речитативът е още по-присмехулен: „Ко ма глейш ся/, в кома ли изпадаш ся/, тряя умейти по най-добрия начин да са продадети, ве/, книги ли четете, ве/, вий сти мноо зле…“ 

Погледнато от центъра на столицата, шегата на Хазарта е забавна, но откъм дълбоката провинция майтапът не е съвсем безобиден. Ицо очевидно провокира страсти на тема „софиянци-селяни“. И не е сигурно, че ще излезе чист от тази гавра, защото Криско има огромна маса от фенове, за които диалектът му не звучи смешно, а съвсем естествено.

Това не е първият конфликт с конкуренти в жанра, заложен умишлено от Ицо Хазарта. Първият му сблъсък датира от зората на тази музика у нас – края на 90-те, първите години след Милениума. На подбив бе подложен Мишо Шамара, който днес се представя под самоличността Биг Ша. Враждата им пак бе по оста „София-провинцията“.

Подигравките по адрес на чалга-рапа не са единственият конфликт, заложен в песента „Хип-хоп“. Финалът на парчето хвърля публиката в сфера, която няма нищо общо с музиката – политиката. Хазарта е използвал реплика на лидера на ДПС Лютви Местан: „Точно този аспект на въпроса не е релевантен към политическата отговорност. Не става въпрос за спомени, става въпрос за един добре организиран, добре премислен сценарий.“ Думите му са извадени от интервю по повод номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Сложната мисъл на Местан ицо Хазарта коментира с една дума: „Тъпанар“.

Чуйте песента на Хазарта „Хип-хоп“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90