Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ив, морското чудовище на 165 милиона години

Най-големият пъзел, който някога сте виждали

Художествена реконструкция на начина, по който навярно са изглеждали плезиозаврите. - Ив, морското чудовище на 165 милиона години

Художествена реконструкция на начина, по който навярно са изглеждали плезиозаврите.

Това е най-големият пъзел, който някога сте виждали, но в неговия случай няма инструкции в комплекта. Стотици кости лежат на пода и д-р Хилъри Кечъм от Оксфордския природонаучен музей любезно предлага да ги сглоби. Отнема повече от час, за да се състави импровизирания скелет на плезиозавъра Ив.

Можете ясно да видите гигантския мащаб на животното, с огромните му плавници и дълга шия. Плезиозаврите управлявали океаните повече от сто милиона години – преди да загинат по същото време като динозаврите. Въпреки тяхната доминация над праисторическите океани, все още има множество въпроси без отговор за тяхната биология, анатомия и еволюция.

„Плезиозаврите са наистина необичайни животни – казва д-р Кечъм, която завежда отдела за фосили в музея. – Те са вид влечуги, свързани с други влечуги като динозаври, крокодили, ихтиозаври и костенурки например, но всъщност не сме сигурни къде точно се вписват в голямата схема.“

Част от костите на Ив.

Част от костите на Ив.

Животното е било забелязано от група любители археолози – чрез парченце кост в каменоломна.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Един ден един от тях намерил малка кост просто да лежи, полувкопана в земята – разказва Кечъм, посочвайки останките на 165 милиона години до себе си. – Последващо проучване довело до откриването на още и още кости, а накрая те успели да съберат и целия скелет, което е много вълнуващо. Смятаме, че това може да е нов вид, но дори да не е – е необичаен. Плезиозаврите са редки фосили – особено почти завършени като този.“

Костите са открити близо до Питърбъро. Марк Уайлдмън и членовете на групата от аматьорски и професионални археолози нарекли скелета, тяхната първа голяма находка, Ив. Истинският пол на фосила обаче е неясен, тъй като единственият потвърден женски плезиозавър е бил с бебе в себе си.

Скелетът в процес на изкопаване.

Скелетът в процес на изкопаване.

В крайна сметка скелетът е дарен от археолозите на Оксфордския природонаучен музей. Там служителите прекарали месеци в почистването, реставрацията и подреждането на костите.

Красиви кости

В лаборатория на музея консерваторката Джулиет Хей деликатно отстранява мръсотията от черепа на влечугото със скалпел. Той все още е покрит в глина, която се отстранява люспа по люспа, за да се предпазят крехките костици и зъбите. Задачата изисква силно усърдие и железни нерви. Тя е от съществено значение, за да се подготви черепа за по-нататъшен анализ.

Няколко седмици по-късно в Бристолския университет се срещам с д-р Роджър Бенсън, който изследва фосила. Той ми разказва за находката.

„Мисля, че ще видим някои наистина красиви кости“, обяснява той.

Зъби се подават от общия блок.

Зъби се подават от общия блок.

Черепът вече е бил сканиран веднъж в Кралския ветеринарен колеж в Лондон, за да се проучи разположението на костите и зъбите в глинения блок. Сега и в Бристол той се сканира, но с още по-мощна машина, която може да отключи тайните на плезиозавъра Ив и да определи дали това е нов вид.

„Наистина се виждат неща при тези сканирания с висока резолюция. Правим ги на много запазени кости, които ще ни дадат много информация – добавя д-р Бенсън. – От това, което вече сме видяли от тялото, знаем, че има някои особености различни от други животни, които познаваме досега, така че е много вероятно да имаме пред себе си влечуго ново за науката.“

Той коментира, че следващите проучвания на нови детайли от черепа ще потвърдят или отхвърлят това. Те ще помогнат и на Джулиет Хей да обработва костите с повече прецизност.

„Това е като да събираш гигантски пъзел, когато имаш само неговата рисунка“, завършва Бенсън.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах