Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ивайло Дичев: Кичът у нас е държавна политика

Поводът - включването на Замъка в Равадиново сред 100-те национални туристически обекти

Замъкът в Равадиново е кичозен декор на приказен палат, посещаван от хиляди туристи поради близостта си до Созопол. - Ивайло Дичев: Кичът у нас е държавна политика

Замъкът в Равадиново е кичозен декор на приказен палат, посещаван от хиляди туристи поради близостта си до Созопол.

„Кичът у нас е станал държавна политика“, коментира професорът по културология Ивайло Дичев включването на Замъка в Равадиново в брошурата със 100-те национални туристически обекти на България. За присъствието му до Рилския манастир, храм-паметника „Александър Невски“, Боянската църква, НДК… собственикът на частния Дисни-обект е платил 3 хиляди лева, обясниха пред Би Ти Ви от Министерството на туризма. Това е станало след покана от държавното ведомство.

Т.нар. Замък в Равадиново е частен имот на Георги Тумпалов, самотитуловал се за граф. Сградата е кичозен декор на приказен палат, посещаван от хиляди туристи поради близостта си до Созопол – особено след появата му сред 100-те обекта с национална стойност.

Проф. Дичев предложи да се направи брошура 100-те национални обекта на кича в България. Между тях културологът посочи новопостроените напоследък средновековни крепости у нас – например Цари Мали град над самоковското село Белчин. Дичев ги нарече катастрофа и според него Министерството на финансите трябва да си направи сметката печели ли нещо всъщност от тези обекти, или местните общини по принуда са се нагърбили с поддръжката им, след като някой е прибрал пари по европейски програми за изграждането им.

Николай Овчаров – също гост в студиото на Би Ти Ви, заяви, че фентъзито е нещо като историческите бутафории, които никнат у нас, и го нарече „исторически кич“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Дичев повдигна и друг въпрос – защо 100-те национални национални исторически обекти у нас в момента наброяват 211 в брошурата. В отговор експертът от Министерството на туризма обясни, че това е станало, защото някои градове разполагат с повече от един значими обекти. Според Дичев изобилието им в книжката води до инфлацията им, до обезценяване:

„По-добре да бъдат по-малко, но подбрани и тяхното качество да бъде гарантирано.“

Чиновникът, изпратил поканата за включване на Замъка в Равадиново сред 100-те най-важни туристически дестинации у нас, ще получи административно наказание.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg