Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ивайло Дичев: Кичът у нас е държавна политика

Поводът - включването на Замъка в Равадиново сред 100-те национални туристически обекти

Замъкът в Равадиново е кичозен декор на приказен палат, посещаван от хиляди туристи поради близостта си до Созопол. - Ивайло Дичев: Кичът у нас е държавна политика

Замъкът в Равадиново е кичозен декор на приказен палат, посещаван от хиляди туристи поради близостта си до Созопол.

„Кичът у нас е станал държавна политика“, коментира професорът по културология Ивайло Дичев включването на Замъка в Равадиново в брошурата със 100-те национални туристически обекти на България. За присъствието му до Рилския манастир, храм-паметника „Александър Невски“, Боянската църква, НДК… собственикът на частния Дисни-обект е платил 3 хиляди лева, обясниха пред Би Ти Ви от Министерството на туризма. Това е станало след покана от държавното ведомство.

Т.нар. Замък в Равадиново е частен имот на Георги Тумпалов, самотитуловал се за граф. Сградата е кичозен декор на приказен палат, посещаван от хиляди туристи поради близостта си до Созопол – особено след появата му сред 100-те обекта с национална стойност.

Проф. Дичев предложи да се направи брошура 100-те национални обекта на кича в България. Между тях културологът посочи новопостроените напоследък средновековни крепости у нас – например Цари Мали град над самоковското село Белчин. Дичев ги нарече катастрофа и според него Министерството на финансите трябва да си направи сметката печели ли нещо всъщност от тези обекти, или местните общини по принуда са се нагърбили с поддръжката им, след като някой е прибрал пари по европейски програми за изграждането им.

Николай Овчаров – също гост в студиото на Би Ти Ви, заяви, че фентъзито е нещо като историческите бутафории, които никнат у нас, и го нарече „исторически кич“.

Дичев повдигна и друг въпрос – защо 100-те национални национални исторически обекти у нас в момента наброяват 211 в брошурата. В отговор експертът от Министерството на туризма обясни, че това е станало, защото някои градове разполагат с повече от един значими обекти. Според Дичев изобилието им в книжката води до инфлацията им, до обезценяване:

„По-добре да бъдат по-малко, но подбрани и тяхното качество да бъде гарантирано.“

Чиновникът, изпратил поканата за включване на Замъка в Равадиново сред 100-те най-важни туристически дестинации у нас, ще получи административно наказание.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

kapatovo.bg