Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ивайло Христов – чудноват човек: нито селянин, нито гражданин

Късо кино в ДНК с четири предложения, три игрални и едно документално

Ивайло Христов в образа на Серафим от разказа на Йордан Йовков. - Ивайло Христов – чудноват човек: нито селянин, нито гражданин

Ивайло Христов в образа на Серафим от разказа на Йордан Йовков.

„Един чудноват човек, нито селянин, нито гражданин, дрипав, окъсан, идеше към Енювото кафене и самси Еню, седнал отпред кафенето на сянка, не можеше да го познае кой е.“
Йордан Йовков
, „Серафим“

Ивайло Христов е Серафим от едноименния разказ на Йордан Йовков в късометражния филм на Ваня Донева. Творбата ще бъде показана в рамките на „Късо кино в ДНК“ от 19,30 часа на 13 април (четвъртък).

Йовков разказва за бездомника Серафим, който десет години събира пари за купи ново палто, но вместо за дреха ги дава на нуждаещите се. Освен Христов, в ролите влизат още Васил Банов и Полин Лалова.

В селекцията на поредното „Късо кино в ДНК“ са селектирани още три заглавия. Ваня Донева предлага и друг свой проект по български класик – „Рандеву“ по разказа на Иван Вазов „Кой ще цивилизува шопско“.

Едновременно комедия и драма, филмът ни пренася в края на XIX век, където Елена иска да се омъжи и да се отърве от слугуването, но нейната господарка я затрупва с работа, за да я задържи при себе си. В ролите са Полин Лалова, Димитър Живков, Десислава Пашова, Русалина Чапликова, Гергана Гълъбова.

Режисьорката Елена Тончева също представя два свои филма – един игрален и един документален. „Капия“ е с участието на Иван Бърнев и разказва за Лили, която, за да отмъсти на твърде строгия си нов учител Стоичков, краде ключовете му и нахлува в дома му.

Документалният „10 без 10“ е за възрастен мъж, който всяка вечер, без изключение, в 10 без 10 часа тича по протежението на софийската улица „Сан Стефано”. Превърнал се е в градска легенда, но никой не знае защо бяга. Отговор на този въпрос търси филмът.

Цена на редовните билети е 6 лв., 4 лева струва пропускът за учащи и пенсионери.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90