Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ивайло Христов: Духовността у нас е подложена на геноцид, пълно обуначване

Човечността сякаш я е имало в българина, но вече я няма, казва режисьорът

Виждаме и в телевизиите, в студиата, по трибуни, в Народното събрание едни тъпаци, казва Ивайло Христов. Снимка: Румен Добрев - Ивайло Христов: Духовността у нас е подложена на геноцид, пълно обуначване

Виждаме и в телевизиите, в студиата, по трибуни, в Народното събрание едни тъпаци, казва Ивайло Христов. Снимка: Румен Добрев

„Човечността, любопитството към другия е нещо, което сякаш го е имало у българина, но вече го няма“, заяви по темата с бежанците режисьорът Ивайло Христов в предаването „Плюс това“ на БНТ. Според най-важното, за да се справим с проблема, е да престанем да се страхуваме. Христов коментира още и геноцида на духовността у нас и пълното „обуначване“ и подмяна на ценностите.

Режисьорът разказа за случай от своето детство, когато след посещение в Югославия сестра му довела непознато момиче да преспи в дома им за една нощ – събитие, което се запечатало в съзнанието на Христов.

„Бях малък, но ми направи много силно впечатление – на абсолютно непознат човек да кажеш „заповядай“. Мисля си, че страхът от това, че не знаем какво ще се случи, страшно ни пречи – обобщи театралът. – Заедно с това говорим за сериозни глобални процеси, които не се случват за първи път. Такова преселение на народите е имало и преди.“

Ивайло Христов заяви, че никога не чака някой да го пита за мнението му, но гласът му остава нечут като в пустиня. Режисьорът изрази мнение, че България в последните години напълно се е „обуначила“ и е справедливо младите и способни хора да се тълпят към терминалите на летище София.

„Културата в България, духовността е подложена на геноцид – обясни Христов. – Преди много години пак казах – това е много важно, да се внимава с духовността, включвам тук и образованието, защото един ден ще ни се върне като с бумеранг. И то започна да се случва, започваме да виждаме и в телевизиите, в студиата, по трибуни, в Народното събрание – едни тъпаци, виждаш невъзпитан, некултурен човек. И това е пример за подрастващото поколение!

По същия начин и т.нар. звезди. Пълно е с предавания със „звезди“, които лично аз не познавам – не съм му чувал името, той бил звезда. И се чувствам потиснат, как може да съм толкова изостанал. Той човекът е звезда, а аз не го знам. Но младите хора казват – той е звезда, искам като него. Това е абсолютно подмяна на ценностите и се случва заради годините на пълно обуначване.

Като си посрещам сина за Нова година, отивам на терминала и виждам тълпи млади хора. Напълно справедливо. Защо да се мъчат тук тези талантливи способни хора?“

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Безбожници