POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иван Андонов, полетял за повече от миг

Документален филм, посветен на режисьора, с премиера на „Киномания“

Иван Андонов (1934 – 2011) - Иван Андонов, полетял за повече от миг

Иван Андонов (1934 – 2011)

В петък вечер няма да си играем на абстрактен хуманизъм. В кино „Люмиер“ от 18,30 часа представят документалния филм „Поне за миг да полетя“, посветен на режисьора, сценарист и актьор Иван Андонов, снимал „Дами канят“, „Опасен чар“, „Вчера“, „Вампири-таласъми“ и още емблематични в българското кино заглавия.

„Поне за миг да полетя“ (54 мин.) е на Галина Кралева, а на екрана със спомени за Андонов ще видим неговата муза и съпруга Люба Маричкова, Илка Зафирова, Стефан Данаилов, Анани Явашев, Георги Мишев, Кирил Маричков, Асен Шопов, Мария Статулова, Христо Мутафчиев и др.

„Филмът „Поне за миг да полетя” е посветен на един артист от висока класа – Иван Андонов – режисьор, актьор, аниматор, художник – казва Кралева. – Казват, че няма незаменими хора. Аз обаче мисля, че Иван Андонов беше незаменим в своята артистичност, в своя аристократизъм, в своята деликатност, съвършенството и самоирония.“

Заглавието на документалния филм е част от текста на Кирил Маричков към песента „Моят свят“ към сериала „Дунав мост“, режисиран от Андонов по сценарий на Георги Мишев. Кралева посочва, че е избрала фразата „Поне за миг да полетя“ – тъй като цялото творчество на Андонов е стремеж към полет, към нов хоризонт.

plakat-film

„Направихме филма го с много обич – споделя режисьорката. – Защото Иван Андонов го заслужава.“

Казахме, но ще повторим: петък, 18,30 часа, кино „Люмиер“, Иван Андонов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg