Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иван Бърнев с главна роля в звезден испански филм

Играе български емигрант без документи в Испания

Актьорите Иван Бърнев и Карра Елехалде в сцена  от филма „Васил“ - Иван Бърнев с главна роля в звезден испански филм

Актьорите Иван Бърнев и Карра Елехалде в сцена от филма „Васил“

Българският актьор Иван Бърнев е в главната роля в новия испански игрален филм „Васил“ на каталунската режисьорка Авелина Прат, съобщиха от „Активист 38“, копродуцент на филма.

Българинът играе заедно с някои от световноизвестните кинозвезди на Испания. Испанската легенда Карра Елехалде („Испанска афера“), който многократно е бил номиниран за най-значимата филмова награда в Испания – „Гоя“, влиза в ролята на Алфредо, пенсионер със забавен и остър характер, който има страст към шахмата. Александра Хименес, която играе дъщерята на Алфредо, е телевизионна звезда от сериали като известния ситком „Лос Серано“. Сузи Санчес като Кармен открехва вратата за Васил към ежедневието на заможните испанци. Санчес е добре позната от филмите на Педро Алмодовар „Кожата, в която живея“, „Болка и величие“ и „Жулиета“.

Историята е вдъхновена от реални житейски събития в живота на Авелина Прат. Един ден режисьорката научава, че ексцентричният ѝ баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството, тъй като никой не е чувал за България до този момент.

Създадената с деликатност и майсторство кинотворба се концентрира върху фините житейски ценности, приятелството, топлотата и необичайния начин, по който намираме път един към друг. Авелина Прат не желае да представи българите като крадци, наркомани и криминални и се стреми филмът ѝ да излезе от клишето за имигрантска история. Васил смайва както самотния Алфредо, така и членове на местния шах клуб с таланта си да играе бридж и шах и предизвиква промяна в живота и ценностите им.

Мина Милева и Весела Казакова със своята компания „Активист 38“ са копродуценти на испанския филм.

„Васил“ ще направи световната си премиера в състезателната програма на 38-то издание на Варшавския филмов фестивал, който миналата година беше закрит с филма на Милева и Казакова „Жените наистина плачат“. В България филмът ще излезе по екраните през 2023 година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90