Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иван Добчев написа автобиографичен роман

Министерството на културата обяви одобрените проекти на български автори, които ще финансира (линк)

В автобиографичния си роман Иван Добчев разказва за пътя си към театъра. Снимка: Цочо Бояджиев  - Иван Добчев написа автобиографичен роман

В автобиографичния си роман Иван Добчев разказва за пътя си към театъра. Снимка: Цочо Бояджиев

„Автопортрет в огледалото на сцената“ е озаглавена автобиографичната книга, написана от Иван Добчев, която ще излезе с подкрепата на „Програмата за творчески проекти в областта на литературата“ от Министерството на културата. Изданието е роман, ще бъде публикуван под логото на „Жанет 45“ и се очаква да излезе на книжния пазар в края на това лято.

„Това е аз-роман, който се опитва да разкаже пътя ми към театъра“, обясни пред „Площад Славейков“ режисьорът и уточни, че историята в книгата приключва със създаването на театър „Сфумато“ заедно с Маргарита Младенова.

Вижте още: ИВАН ДОБЧЕВ В ИДЕАЛНИЯ СВЯТ

Биографичният роман на Добчев е един от 426 проекта, постъпили за финансиране от „Програмата за творчески проекти в областта на литературата“. 311 от тях са отхвърлени.

Сред одобрените 115 имена се открояват автори като Стефан Цанев с пиесата „Убийството на Богородица“, Христо Карастоянов с романа „Т като Ташкент“, Михаил Вешим с „Химия на шегата – несериозни мемоари“, нов роман на Александър Секулов – „Жена на вятъра“, сборник с разкази на Алек Попов, пиесата „Иглу“ на Христо Бойчев и др.

Одобрени са и стихосбирки, като тези на театралния режисьор Николай Гундеров и журналиста Димитър Кенаров. Сред авторите, които ще получат средства от Министерство на културата за произведенията си, са журналистката Анна Заркова за текст със заглавие „Свободни в словото“, както и поетът Едвин Сугарев с литературно изследване на поезията на Борис Христов. Кинокритикът Александър Грозев ще бъде подпомогнат за издаването на четвърти том от поредицата „Киното в България“.

Според предварителните условия на проекта експертната комисия е имала право да оцени с максимум 30 точки всеки проект по три критерия – литературна стойност, място на предложението в съвременния литературен контекст, рецепция на автора до този момент. Общо 23 проекта са оценени с пълните 30 точки. Един от всички 426 проекта е получил 0 точки.

Между отхвърлените проекти има немалко познати и популярни писатели, поети и драматурзи. Анжела Димчева и Иван Гранитски от Съюза на българските писатели са получили отказ – Гранитски за стихосбирка, а Димчева – за монография. Помощ е отказана и на Христо Пимпирев за книгата „Антарктида – бяла приказка“.

Недостатъчно точки е събрала мемоарната книга на Руси Чанев „Ще продължавам да продължавам“. Отхвърлена е и пиеса на Любен Чаталов, както и есета на режисьора Джеки Стоев.

Помощта не е достигнала за нов роман на Мария Касимова-Моасе със заглавие „Този, който…“. Не са одобрени още бившият ректор на НАТФИЗ Любомир Халачев със сборник разкази, бившият член на „Тоника“ Асен Масларски със стихосбирка. Финансиране е отказано и за научно-фантастичния роман „Селфи“ на Добри Божилов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg