Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Иван Газдов представя романа си

Художникът излиза пред публика не с изложба, а с две нови книги

Иван Газдов на откриването на изложбата си „С щипка сол“ в галерия „Сан Стефано“. Снимка: Румен Байков - Иван Газдов представя романа си

Иван Газдов на откриването на изложбата си „С щипка сол“ в галерия „Сан Стефано“. Снимка: Румен Байков

Художникът и професор Иван Газдов за пореден път кани публика на събитие – но не за изложба, а за роман и мемоар – „Двама в Алабама (Алабала)“ и „Графичествен“. Книгите ще бъдат представени от своя автор на 14 ноември от 18 ч. в галерия „Академия“ към НХА.

„Двама в Алабама (Алабала)“ от 2014 г. описва раждането и социализирането на изкуството, разглеждайки различните му смисли. В него Газдов говори с текстуална плътност и изключителна живописност, която му придава съвременни философски измерения, отбелязва журналистът Георги Лозанов, който ще говори за книгите на 14 ноември.

„Графичествен“ е първата и единствена у нас рисувана биография със 111 рисунки с обяснения. Изпълнена с лекота и хумор, присъщи за автора, мемоарната книга събира образни случки от живота на художника, които ни карат да бъдем съпричастни към странния паралелен живот, наречен „изкуство“.

Газдов е автор още на книгите „10 лекции за плаката“ (1994), „Законът на Иван Газдов“ (1997), „Иван Газдов: 50 рисунки 1965 – 1978 г.“ (2001), „Авторски плакат“ (2009), „BESTсмислици“ (2009), „За и от Иван Газдов“ (2009).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg