Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иван Газдов на 70, с юбилейна изложба

Графикът показва 20 автопортрета - свои и на времето

Иван Газдов показва автопортретите си, рисувани в продължение на половин век – от 1965 до 2015 г. - Иван Газдов на 70, с юбилейна изложба

Иван Газдов показва автопортретите си, рисувани в продължение на половин век – от 1965 до 2015 г.

Иван Газдов показва Иван Газдов през годините. Големият български график навършва на 2 ноември 70 години и по повода показва за пръв път колекция от 20 автопортрета, рисувани от 1965 до 2015 г. Обединени заедно с портрети на негови приятели и с други творби под името „Синтетична графикатура“, те ще бъдат изложени в галерия „Червената точка“ от 4 до 24 ноември.

Автопортретите са правени с широка палитра от техники – като маслени бои, акрил, перо туш, молив и други. Освен тази серия, в юбилейната си експозиция Газдов ще покаже портрети на Кръстю Лафазанов, Татяна Лолова, Радой Ралин и на близкия си приятел Ивайло Петров. Единствената скулптурна глава на писателя също ще бъде изложена за първи път. Експозицията включва още непоказвани досега творби от циклите „Кавъркласик графикатури” и „Човешка КОмедия”, както и нови графикатури, обединени под името „Майковци и татки”.

Из „Кавъркласик графикатури”

Из „Кавъркласик графикатури”

Произведенията са общо 60 и са подредени от куратора Боряна Вълчанова. Каталогът към изложбата пък е придружен от фототипното издание „101 мисли за графикатурата” – издадено през 1997 година, то представлява любопитна анкета на представители на тогавашния културен и обществен елит.

Иван Газдов е известен с личния си стил, наречен от него „графикатура“. Създаден в края на 80-те години на миналия век, той вече е артистична марка на територията на Европа, наложена с над 300 творби ръчна сериграфия.

Иван Газдов създава стила си в края на 80-те години и той вече е наложен като запазена марка.

Иван Газдов създава стила си в края на 80-те години и той вече е наложен като запазена марка.

„Съвсем в характерния хумор на стила ще кажа, че графикатурата се намества уютно под прочутия юрган на Раушенбърг и си отдъхва на завет“, казва за Газдов холандската културоложка Sahra W.

Професор д-р Иван Газдов е носител на 35 награди, от които 14 са международни, а 5 от тях са от Япония. Удостоен е с голямата награда на Министерство на културата „Златен век – звезда” за 2015 г. Има награда от Международната изложба на Art Directors Club-New York, САЩ през 1988 г. и е почетен член на Art Directors Club-Sofia. Той е редовен член на Европейската академия за наука и изкуство, Австрия, и почетен гражданин на Ямбол, родният му град.

Из „Майковци и татки”

Из „Майковци и татки”

Ректор е на Националната художествена академия от 1999 до 2003 година, а като преподавател е извел десетки випуски от специалност „Плакат” към академията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg