Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Иван Голунов е на свобода, а останалите?

Журналистът аплодиран на излизане от Главното следствено управление на руското МВР

Иван Голунов бе посрещнат от десетки свои колеги на входа на Главното следствено управление. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Иван Голунов е на свобода, а останалите?

Иван Голунов бе посрещнат от десетки свои колеги на входа на Главното следствено управление. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният кореспондент на руския сайт „Медуза” Иван Голунов е на свобода. Излизането на журналиста от сградата на Главното следствено управление на МВР на Русия на 11 юни бе предавано на живо в YouTube от „Новая газета”.

„Надявам се, че никой няма да се окаже в такава ситуация. Чувствам се нормално, но трябва да дойда на себе си. Вероятно ще ми се наложи да работя много, за да оправдая вашето доверие”, каза Голунов на журналистите, които го посрещнаха с аплодисменти.

Той добави, че още не може да повярва, че е свободен:

„Очаквах още някакви следствени действия”.

Америка за България

Вижте още: РУСКИЯТ ЖУРНАЛИСТ ОСВОБОДЕН, АРЕСТУВАЛИТЕ ГО ПОЛИЦАИ – УВОЛНЕНИ

В „Новая газета” пишат, че в редакцията и сред колегите му усещането, че домашният арест ще бъде заменен с подписка, се е появило още на 10 юни. Същият ден омбудсманът Татяна Москалкова докладва за делото пред президента Путин и, вероятно, първа от официалните лица изказа компромисно предложение да се смекчи мярката за неотклонение на Иван. Изглеждаше, че властите веднага трябва да направят това — отчитайки небивалия обществен гняв и насрочения за 12 юни несъгласуван с властите марш в подкрепа на журналиста.

В понеделник Голунов не бе освободен, но във вторник през деня надеждите бяха подхранени от изказване на президентския прессекретар Дмитрий Песков. По думите му, Владимир Путин е написал „цял набор резолюции” по писмата, предадени му от Москалкова.

След това обаче пресслужбата на Никулинския районен съд съобщи, че жалбата на Голунов срещу домашния арест ще бъде разгледана на 14 юни. Следствието също има право да смекчи мярката за неотклонение, но все пак по-вероятно изглеждаше освобождаването на Голунов да стане по решение на съда.

Но в 16 ч. сътрудници на Федераната служба по изпълнение на наказанията изведоха Иван от Главното следствено управление (ГСУ) на московската полиция, а след още час министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев обяви: делото срещу Голунов е прекратено и той ще бъде освободен още същия ден.

Ръководителят на МВР добави, че полицаите, задържали журналиста на 6 юни (очевидно с подхвърлени от тях наркотици), ще бъдат разследвани, а самият министър ще иска от президента да уволни двама генерали: началника на полицейското управление в Западния административен район на Москва Андрей Пучков и шефа на наркоченгетата в Москва Юрий Девяткин.

Журналистът от „Медуза“ ликува от посрещането, което колеги и последователи му устроиха пред Следственото управление, след като бе освободен. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Под силен обществен и медиен натиск това беззаконие изглежда бе прекратено, отбелязва „Новая газета“. Но в Кавказ се оплакват, че медиите не отделят достатъчно внимание на преследването на активиста от Налчик Мартин Кочесоков, у когото също бяха „намерени наркотици”. Припомня се и че кампанията в подкрепа на правозащитника Оюб Титиев, обявен от властите в Чечня за наркоман, също не стигна до първите страници на вестниците.

Всеки от нас може да се окаже в подобна ситуация – се казва в друг текст на „Новая газета” – на герой от криминалната хроника и да се запита: А мен кой ще ме защити? И най-често отговорът няма да е успокояващ. В Русия всички знаят десетки примери за беззаконие, но изглежда на никого не му достигат сили да обърне внимание на всеки от тях…

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3