Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Иван Гранитски с „Христо Г. Данов“ за цялостен принос

Сред лауреатите на наградата за 2016-а – Ангел Игов, Манол Пейков, книжарници „Хермес“

В периода 1992-1995 г. Иван Гранитски е директор на ИК „Христо Ботев“, откъдето е отстранен заради разногласия с кабинета Виденов. След това той създава собствено издателство „Захарий Стоянов“ (1997). Снимка: БГНЕС, Архив - Иван Гранитски с „Христо Г. Данов“ за цялостен принос

В периода 1992-1995 г. Иван Гранитски е директор на ИК „Христо Ботев“, откъдето е отстранен заради разногласия с кабинета Виденов. След това той създава собствено издателство „Захарий Стоянов“ (1997). Снимка: БГНЕС, Архив

Поетът, журналист и създател на издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски бе удостоен с националната награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в националната книжовна култура. Отличието му бе връчено в петък вечерта в къщата на възрожденския книгоиздател в Пловдив.

В категорията за българска художествена литература, където тази година сред номинираните не намери място нито един поет, за победител бе излъчен Ангел Игов с романа му „Кротките“.

За превода си на „Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)“ на е.е.къмингс пък Манол Пейков стана лауреат на „Христо Г. Данов“ за преводна художествена литература.

Освен тези две издания, които са на „Жанет 45“, и още един автор на пловдивското издателство получи статуетка – Виктор Самуилов с „Не е честно“ в раздела „Издание за деца“.

В категорията „Изкуство на книгата“ наградата бе за Борислав Стоев за оформлението и илюстрирането на „Приказки“ от Ран Босилек и „Житие и страдание грешнаго Софрония“.

При хуманитаристиката пък призът бе за Георги Гочев – за преводите му на „Държавата“ от Платон и „Поетика“ от Аристотел.

В раздела „Книгоразпространение“, който миналата година предизвика брожения в книжните среди заради присъждането на наградата на малка пловдивска книжарница, а не на някой от мастонодонтите в бизнеса, този път нямаше „грешни“ решения – статуетката получи верига книжарници „Хермес“, в конкуренция с Книжен център „Гринуич“.

Вижте още: ГНЯВ СЛЕД НАГРАДИТЕ „ХРИСТО Г. ДАНОВ“: КЛАСАЦИЯТА ДА НЕ Е ОТЗАД НАПРЕД?

СОФИЯ ТАНЕВА: НЕКА „ГРИНУИЧ“ СЪЩЕСТВУВА КАТО НАС 27 Г., ВСЕ ЩЕ ВЗЕМЕ НАГРАДА

В раздела „Представяне на българската книга“ бе отличен Митко Новков – за публикации в периодични издания и представяния пред публика на живо.

При „Библиотеки и библиотечно дело“ излъчена като победител бе старозагорската Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

В категорията „Електронно издание и нови технологии“ лауреат стана Портал „Култура“ (www.kultura.bg).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах