Иван, който се любува на София през фотоапарата (снимки)

Най-добрите фотографии от Фейсбук-страницата „Етюд-и-те на София“, събрани в луксозен албум

Фонтанът пред Народния театър. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Иван, който се любува на София през фотоапарата (снимки)

Фонтанът пред Народния театър. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

През очите на Иван Шишиев София е едно от най-крисивите места на Земята – и той доказва всекидневно това със снимков материал в страницата си във Фейсбук. Преди 5 години създава „Етюд-и-те на София“ и днес вече има близо 200 хил. последователи, които се любуват на града заедно с него. Някои от най-красивите лица на столицата вече са събрани в албум от изд. „Кръг“.

Иван обича София като кореняк софиянец, но идва от другаде. Роден в малко селце край гръцката граница – Петрово, Мелнишко. Баща му е свещеник, затова бъдещият фотограф решава да учи в Духовната семинария. След това продължава с Божието слово в СУ. Не е учил фотография, както – по думите му – и никой от най-големите имена в тази професия.

Иван Шишиев. Снимка: Личен архив

Пристига в София заради Господ. И започва да го търси в малките неща, които мнозина подминават.

Първия си фотоапарат получава късно, на 23 г. И от тогава наблюдава света през обектив, за да опонира на всеки, който каже, че София не е красива.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Покрай неговите „Етюди“ десетки софиянци виждат града в детайли, в нова светлина, дори непознати места. Едно от тях е изоставен жп тунел в кв. „Кремиковци“, който след неговите снимки става популярна дестинация за снимки. Но може би най-попуярната му снимка е портрет на любовта на един възрастен софиянец, тръгнал към къщи с букет за съпругата си.

Иван обича да гледа града отгоре, но не с дрон, а катерейки се – над площад „Александър Невски“ откъм камбанарията, над покривите на „Хаджи Димитър“, от Витоша, „покрива“ на София…

Албумът е хроника на четирите сезона на София в 192 страници. Книгата ще се появи за пръв път на 11 септември на Алея на книгата пред НДК, шатра № 34. Още кадри от София ще бъдат наредени на 15 септември в изложба за Деня на София в Музея за история на София, в сградата на бившата Централна минерална баня. А представянето му ще бъде на 16 септември в новия бар „Soda“ (под Моста на влюбените).

Предлагаме ви част от фотографиите в албума на „Етюдите“, предоставени ексклузивно от изд. „Кръг“ за „Площад Славейков“.

Лъвов мост. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Кръстовище. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Под колоните на ЦУМ. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Фонтанът пред Народния театър. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Софийският университет. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Зеленият тунел в кв. „Кремиковци“. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Дворче. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Бул. „Тодор Александров“. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Езерото „Ариана“. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Борисовата градина. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

От камбанарията на „Ал. Невски“. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Паркът пред НДК. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах