Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Иван, който се любува на София през фотоапарата (снимки)

Най-добрите фотографии от Фейсбук-страницата „Етюд-и-те на София“, събрани в луксозен албум

Фонтанът пред Народния театър. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - Иван, който се любува на София през фотоапарата (снимки)

Фонтанът пред Народния театър. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

През очите на Иван Шишиев София е едно от най-крисивите места на Земята – и той доказва всекидневно това със снимков материал в страницата си във Фейсбук. Преди 5 години създава „Етюд-и-те на София“ и днес вече има близо 200 хил. последователи, които се любуват на града заедно с него. Някои от най-красивите лица на столицата вече са събрани в албум от изд. „Кръг“.

Иван обича София като кореняк софиянец, но идва от другаде. Роден в малко селце край гръцката граница – Петрово, Мелнишко. Баща му е свещеник, затова бъдещият фотограф решава да учи в Духовната семинария. След това продължава с Божието слово в СУ. Не е учил фотография, както – по думите му – и никой от най-големите имена в тази професия.

Иван Шишиев. Снимка: Личен архив

Пристига в София заради Господ. И започва да го търси в малките неща, които мнозина подминават.

Първия си фотоапарат получава късно, на 23 г. И от тогава наблюдава света през обектив, за да опонира на всеки, който каже, че София не е красива.

Покрай неговите „Етюди“ десетки софиянци виждат града в детайли, в нова светлина, дори непознати места. Едно от тях е изоставен жп тунел в кв. „Кремиковци“, който след неговите снимки става популярна дестинация за снимки. Но може би най-попуярната му снимка е портрет на любовта на един възрастен софиянец, тръгнал към къщи с букет за съпругата си.

Иван обича да гледа града отгоре, но не с дрон, а катерейки се – над площад „Александър Невски“ откъм камбанарията, над покривите на „Хаджи Димитър“, от Витоша, „покрива“ на София…

Албумът е хроника на четирите сезона на София в 192 страници. Книгата ще се появи за пръв път на 11 септември на Алея на книгата пред НДК, шатра № 34. Още кадри от София ще бъдат наредени на 15 септември в изложба за Деня на София в Музея за история на София, в сградата на бившата Централна минерална баня. А представянето му ще бъде на 16 септември в новия бар „Soda“ (под Моста на влюбените).

Предлагаме ви част от фотографиите в албума на „Етюдите“, предоставени ексклузивно от изд. „Кръг“ за „Площад Славейков“.

Лъвов мост. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Кръстовище. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Под колоните на ЦУМ. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Фонтанът пред Народния театър. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Софийският университет. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Зеленият тунел в кв. „Кремиковци“. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Дворче. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Бул. „Тодор Александров“. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Езерото „Ариана“. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Борисовата градина. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

От камбанарията на „Ал. Невски“. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Паркът пред НДК. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg