Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Иван Ласкин: Държавата пречи на хората с акъл в театрите

Наесен актьорът за първи път ще застане на режисьорското място – в НДК

Който напусне Военния театър, е умен актьор, смята Иван Ласкин - Иван Ласкин: Държавата пречи на хората с акъл в театрите

Който напусне Военния театър, е умен актьор, смята Иван Ласкин

„Напуснах Военния театър, защото имаше един вид задушаване. Държавната структура в театрите е такава, че пречи на хората, които с акъла си биха могли да направят повече – заяви  по Нова тв Иван Ласкин, който близо 20 години бе на щат в „Армията“. – Това е потисническа система, управлявана от хора, които не разбират от театър.“ 

Наскоро Иван Ласкин излезе в новия спектакъл „Иванов“ на Старозагорския театър. За него актьорът обясни, че също е в системата на Министерството на културата, но там хората имат друго мислене.

„Там актьорите са други, те са провинциалисти. Това са най-ужасните хора на света, провинциализмът е ужас, те са некадърни, ходят да копаят ниви“, иронизира Ласкин.

„Всъщност това са изключителни, прекрасни хора, които заслужават да управляват българския театър и да са в него. А тия посраняци, които са на „Раковски“, трябва да ходят някъде, да си купят катетри и да заспят“, заключи актьорът.

Гостът все пак призна, че Военният театър е пълен и с прекрасни актьори, които са любящи, искрени, талантливи.

„Но има, за съжаление, двама-трима идиоти, те служат на политическата и културна схематика, а са пълни некадърници, които нямат право да управляват“, добави той.

„Старозагорският, Пловдивският, Варненският театри – това са изключителни бойци, страхотни. Там е истината. Би ли ми казал един актьор от тия тъпи сериали, дето се появяват по телевизията, да е на щат в театър? Няма такъв“, каза Ласкин.

Актьорът призна, че като е бил част от Театър „Българска армия“ само два пъти е излизал, за да играе другаде. Попитан защо, отвърна:

„Защото театърът се управлява се от човек, който има 10 крави, които като не може да дои, те се напълват с мляко. А аз съм бик“.

Ласкин се пошегува също, че вече го наричат „бутиков актьор“ – на въпрос на водещите дали това е, защото е напуснал дългогодишната си работа на „Раковски“, той отвърна:

„Не. Който напусне Военния театър, е умен актьор“.

В предаването бе хвърлен сноп светлина около постановката, която Иван Ласкин готви за есента с половинката си Александра Сърчаджиева, Кирил Ефремов, Боби Захариев и Димитър Ковачев – Фънки. В нея за първи път Ласкин ще застане на режисьорското място. Фънки пък ще отговаря за музиката, която ще се изпълнява само на бас китара.

Допълнителни детайли за представлението все още няма, но то, ако се стигне до договорка, ще се играе на сцена в Националния дворец на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg