Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иван Ласкин: „Сфумато“ са за затвора

Държавата спонсорира частен театър – това е абсолютна несправедливост, възмутен е актьорът

Защо Народният театър да е национален институт?, риторично запита Иван Ласкин в ефира на Би Ти Ви. - Иван Ласкин: „Сфумато“ са за затвора

Защо Народният театър да е национален институт?, риторично запита Иван Ласкин в ефира на Би Ти Ви.

Актьорът Иван Ласкин се изказа остро за управлението на Театрална работилница „Сфумато“ и за субсидията, която институтът получава от държавата – според новите правила 4 лева на всеки изкаран лев приходи (останалите театри, за сравнение, получават по 2,50 лв. на лев). Пред Би Ти Ви Ласкин заяви, че това е несправедливост, а ръководството на Театралната работилница е за затвора.

„Аз много се извинявам, но „Сфумато“ вместо да имат субсидия, неговите управници, които са несменяеми от години, трябва да отидат в затвора – каза актьорът. – Когато държавата спонсорира частен театър, аз виждам несправедливост. Абсолютно съм убеден в това. Защо някой не се нави да кандидатства за директор на „Сфумато“ и въобще кой назначава директорите там?“

Иван Ласкин атакува и Народния театър, който е със статут на национален културен институт, а това доскоро му осигуряваше и по-висока държавна субсидия.

„Няма да се заяждам, но питам – кажете ми защо Народният театър трябва да има статут на национален институт? Извинявайте, аз мисля, че национален статут има архитектът на Народния театър, защото това е сграда. Не съм сигурен, че процент от неговите актьори са по-кадърни, отколкото във Военния или в Старозагорския театър. Това са едни хора, които не ги познават, двама играли в сериали и трима тъпака, които въобще не могат да ходят по сцената.“

Актьорът заяви, че театрите трябва да са училища и не трябва да бъдат съсредоточени само на жълтите павета и най-големите градове.

„Да не забравяме, че театрите трябва да са училища. Те трябва да носят просвещение, както читалищата. Аз в Стара Загора отидох и не можех да повярвам как хората там искат да гледат театър. Защо да няма в Кърджали театър? Ще го дотираш, ще го субсидираш, нали за да литне ракетата в космоса, някой трябва да ѝ сложи гориво“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg