Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иван Станков с орела на „Хеликон”

Теодора Димова отличена с „Цветето на Хеликон“

Проф. Иван Станков получи наградата си на скромна церемония, проведена на живо. Снимка: „Хеликон“ - Иван Станков с орела на „Хеликон”

Проф. Иван Станков получи наградата си на скромна церемония, проведена на живо. Снимка: „Хеликон“

Новият носител на наградата „Хеликон” за 2020 г. е професорът по история на българската литература от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ Иван Станков за сборника с разкази „Имена под снега“, съобщават от „Хеликон”. Отличието му бе връчено снощи, 14 януари, на живо.

Отличието е присъдено на Станков „заради носталгичната проницателност към отлитащото време“ от жури с председател проф. Алберт Бенбасат и членове Яница Радева, Пепа Витанова, Кирил Кадийски и Бойко Ламбовски.

В обосновката към наградата се казва още:

„В книгата „Имена под снега“ няма патос, няма словесни украшения, нито характерното за мнозина днешни автори многословие, всичко е премерено, овладяно е с виртуозно, дори „музикално“ майсторство. Тук има много човешкост, има съпротива срещу затрупването на паметта под снега на безразличието и забравата. От своя страна, тази съпротива е проектирана на фона на един висок носталгичен апотеоз, който авторът постига при вглеждането в нашите човешки загуби“.

Наградата „Цветето на Хеликон” за най-продавано заглавие от номинираните получи Теодора Димова за романа „Поразените”.

Бронзовият орел, дело на скулптура Евгени Кузманов, се връчва за деветнайсети път. Заради пандемията церемонията тази година бе заменена от скромно събитие в книжарница „Хеликон Витоша”. 12-те номинирани автори получиха грамоти.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg