Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Иван Теофилов с Голямата награда на СУ

Ще приеме ли поетът отличието, след като отказа държавна почест преди пет години?

„Не желая награди от ничия власт. Държа на своята маргиналност“, каза преди пет години Иван Теофилов. Снимка: Емил Георгиев - Иван Теофилов с Голямата награда на СУ

„Не желая награди от ничия власт. Държа на своята маргиналност“, каза преди пет години Иван Теофилов. Снимка: Емил Георгиев

Иван Теофилов е новият лауреат на Голямата награда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, разбираме от официално съобщение на сайта на ВУЗ-а. Дали ще приеме обаче приза големият български поет на официалната церемония по връчването в четвъртък (24 ноември) в аулата на Ректората?

През 2011 г. Теофилов отказа да получи предложения му от президентството орден „Стара планина“ II степен. Тогава поетът заяви:

„Получих съобщение по телефона от Прeзидентството, че съм награден с орден „Стара планина – втора степен“. Искам да уведомя нашата общественост, че се отказвам от наградата. Проследявайки премеждията на творческия си път в тази държава, имам достатъчно основания за отказа си… Не желая награди от ничия власт. Държа на своята маргиналност. Убеден съм, че съчетанието художник-власт е противоестествено и гибелно за твореца. По-важно за мен е онова, което съм направил и дал на страната си и което се знае и цени от по-добрата част на интелигенцията ни“.

По-рано през 2016-а обаче Иван Теофилов прие друго отличие за цялостния си принос към българската култура. През септември той получи статуетка „Перото“, като на церемонията, без да е многословен, отбеляза само, че през годините не знаел как да върви по своя път, нямало кой да му покаже – освен самата поезия.

Голямата награда на СУ е учредена през 1999 г. и се връчва на всеки две години „като признание за цялостното литературно творчество на изтъкнат български автор“.

Нейни лауреати са били Вера Мутафчиева, Борис Христов, Йордан Радичков, Ивайло Петров, Константин Павлов, Антон Дончев, Валери Петров, Георги Мишев, Дончо Цончев, Боян Биолчев, Димитър Шумналиев, Иван Цанев и Екатерина Йосифова.

Дон Кихот
Иван Теофилов

Къде си тръгнал, дон Кихот?
Останал само тънка щриха.
О, щриха на един живот,
що вековете не сломиха.

Мечтателю, къде така?
Към мелниците?
Тях ги няма.
Ти сам си – с лъвската ръка,
с оптическата си измама.

В доброто винаги заклет,
звънящ със бронята ръждива –
пътувай, странен силует,
мъдрец на кон без плът и грива!

Приятелю, върви на път!
На тоя свят живеят хора.
Ако ръце за зло те спрат –
сърцата път ще ти отворят…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах