Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Иван Вазов във фокуса на събитията пред Народния театър

Изложба, открита репетиция и симфоничен оркестър в деня, когато се навършват 100 години от смъртта на поета

Иван Вазов в кабинета си. Снимка: Народен театър - Иван Вазов във фокуса на събитията пред Народния театър

Иван Вазов в кабинета си. Снимка: Народен театър

Изложба, наречена „Вазов в София”, ще бъде открита утре, 17 септември, в градинката пред Народния театър, съобщиха от театъра. Поводът е Денят на София и стогодишнината от смъртта на поета, която се навършва на 22 септември.

Експозицията, която представя в снимки, документи, художествени и документални текстове живота на националния ни класик и писател в столицата на освободена България, е подготвена от драматурзите на Народния театър Мирела Иванова и Светлана Панчева с подкрепата на Столична община.

София и Вазов са имали особена връзка и именно тя е фокусът на изложбата. Народният поет се установява трайно в столицата ни през 1899 година, населява различни квартири, а през 1895 година построява собствения си дом на ъгъла на улиците „Раковски“ и „Вълкович“ и живее и работи в него до смъртта си през 1921 година.

В изложбата ще бъдат показани важни за творчеството и живота на Вазов места в столицата – Народният театър, булевард „Цар Освободител”, гробът му. На гърба на всяко от 14-те табла са изписани откъси от разкази на Вазов за София. Изложбата ще бъде открита от драматурга Мирела Иванова.

Вторият юбилей на Иван Вазов на сцената на Народния театър. Писателят е разположен на стол вляво. Снимка: Народен театър

Кулминацията на честванията в годината на Вазов е на 22 септември, когато в 11 ч. представители на Народния театър ще поднесат цветя на гроба на Вазов и ще бъде отслужена панихида.

В последната вечер от събитието „Театър пред театъра“, което тази година е изцяло посветено на Вазов, на 22 септември ще бъде връчена втората Годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов, учредена от Народния театър и Фондация „Основа-та“. Водещ на церемонията ще бъде актьорът от Народния театър Дарин Ангелов.

Зрителите ще видят открита репетиция на премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „Народът на Вазов“, а премиерата му ще се състои на 7 и 8 октомври на Голяма сцена. Автор на пиесата е Александър Секулов. В закриващата вечер специално участие ще има и Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев – цигулка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg