Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Иван Вирипаев: Парите от бюджета за култура на Русия ще отиват при украинците

Драматургът и режисьор обяви, че ще внася всички свои хонорари от държавните и общински руски театри във фондове за подпомагане на украински граждани

Руският драматург Иваан Вирипаев. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Иван Вирипаев: Парите от бюджета за култура на Русия ще отиват при украинците

Руският драматург Иваан Вирипаев. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Драматургът и режисьор Иван Вирипаев написа открито писмо до 40 руски държавни и общински театъра, в които се играят негови пиеси. Сред тях са МХАТ, МХТ „Чехов“, Театърът на нациите, „Съвременник“ и още много други. В писмото си той заявява, че всички свои хонорари от спектаклите ще превежда във фондовете за помощ за украинските бежанци.

Пълният текст на писмото му е публикуван в сайта „Медуза“, който е изгонен от Русия заради това, че казва истината за войната.

Ето какво пише Вирипаев:

„Скъпи колеги!

Във вашия театър се играе една, а понякога дори и няколко мои пиеси. Според договора ни, вие всяко тримесечие ми плащате възнаграждение – тоест процент от продажбата на билети. Тъй като вашият театър е финансиран от министерство на Руската федерация или от градски департамент по култура, тоест – от държавата, която сега води престъпна война с украинския народ, убивайки граждани на тази страна, разрушавайки инфрактруктурата на градовете и селата – аз взех решение и искам да ви съобщя, че всички пари, които получавам от вашия театър, ще внасям във фондове за помощ на Украйна. Разбира се, държа да подчертая, че тези пари ще бъдат само за мирни цели и в никакъв случай за военни. Нашите пари ще отидат за помощ на украинските бежанци, деца и майки, всички, които сега се нуждаят от такава помощ. Радвам се, че по този начин парите от бюджета за култура на Руската федерация ще бъдат справедливо дадени на тези, които пострадаха и страдат от варварското нападение на Русия.

Ще се постарая подробно да ви информирам за какви конкретни цели са изпратени изработените от мен и вас пари. Зрителите, които купуват билети за моите пиеси, трябва да знаят, че купувайки билет за ваше представление по моя пиеса, също имат принос към помощта за трагично пострадалите украинци и поне до известна степен (разбира се, в изключително малка) компенсират чудовищната вреда, която Русия нанася на Украйна.

Особено съм радостен да споделя плановете си с театрите Болшой драматичен театър, Театъра на нациите и Московския художествен театър „Чехов“, защото авторските ми проценти от тези театри са много по-високи, отколкото от всички други, взети заедно. Така че заедно с вас вече започваме да правим това, което някога (абсолютно съм сигурен) ще прави целият руски народ.

Това писмо ще бъде публикувано в медийното пространство, в социалните мрежи и в сайта ми, така че нашата акция в помощ на украинците ще бъде проследена както в Русия, така и зад граница.

Благодаря, че сме заедно в това“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах