Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Иван Янъков сам на сцената в зала „България“ в навечерието на 24 май

Софийската филхармония излъчва още записи от най-добрите си концерти за безплатно гледане онлайн (линк)

Иван Янъков ще изпълни „Лунна соната“ на Бетовен, „Етюди“ и „Мазурка“ на Шопен, както и откъси от балета „Петрушка“ на Стравински. Снимка: Софийска филхармония - Иван Янъков сам на сцената в зала „България“ в навечерието на 24 май

Иван Янъков ще изпълни „Лунна соната“ на Бетовен, „Етюди“ и „Мазурка“ на Шопен, както и откъси от балета „Петрушка“ на Стравински. Снимка: Софийска филхармония

Зала „България“ остава затворена, но на 23 май публиката ще присъства на нов концерт – на пианиста Иван Янъков. Публиката ще се наслади на изпълнението му единствено онлайн със стрийминга, който започва в 19 ч. Сам на сцената, Янъков ще изпълни за ценителите в интернет „Лунна соната“ на Бетовен, „Етюди“ и „Мазурка“ на Шопен, както и откъси от балета „Петрушка“ на Стравински (транскрипция за соло пиано от автора).

Родом от София, Янъков живее в Лондон и Хонконг. В началото на световната пандемия музикантът се прибра в България. По време на изолацията възниква идеята за концерта пред празната зала „България“.

Иван Янъков е свирил в над 30 страни в Европа, Австралия, Азия и Северна Америка. През 2001 г. наградата му от конкурса „Artists International Series“ е самостоятелен дебют в „Карнеги хол“. Учил е в музикалния колеж „Манс“ в Ню Йорк, после продължава образованието си академия „Киджи“ в Сиена, Италия.

Янъков е основател на камерния оркестър London Chamber Players. Въпреки че често гастролира по световните сцени, често излиза и пред родната публика. Той е съосновател на проекта „Четиримата пианисти“, където си партнира с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски.

Вижте още: ПИАНИСТЪТ ИВАН ЯНЪКОВ: СОФИЯ Е КАТО ШВЕЙЦАРИЯ В СРАВНЕНИЕ С КИТАЙ 

Без жива публика ще свири и Струнен квартет „Фрош“. На 25 май ще бъде излъчен концертът, който бе планиран за 18 май. От 19 ч. публиката ще чуе Струнен квартет №2 на Алберто Хинастера, Струнен квартет №9 от Васил Казанджиев и Микроквартет от Марин Големинов.

Още от най-доброто на Филхармонията

На 21 май Софийска филхармония излъчва запис от стари свои срещи с публиката. В онлайн концерта „Шуман и Брамс“ ще прозвучи Концерт за пиано и оркестър на Шуман в изпълнение на пианиста Евгени Божанов. Произведението е изпълнено на живо на 15 март 2019 г. Във втората част ще слушаме Концерта за цигулка, виолончело и оркестър, оп. 102, последната симфонична композиция на Брамс. Творбата е в изпълнение на Минчо Минчев и Робърт Коен, партнирали си в зала „България“ на 18 март 2018 г. Диригент на концерта е Емил Табаков.

Навръх празника на българската писменост и култура, 24 май, Филхармонията ще излъчи „Онлайн приказка за Крали Марко“. От 11 ч. във Фейсбук ще бъде публикуван запис от 27 януари 2019 г. с произведения на някои от най-значимите родни композитори. Солисти са кавалджията Теодосий Спасов и композиторът и гъдулар Георги Андреев.

В концерта ще има и актьорско участие – на братята Дарин и Деян Ангелови, които ще разкажат от сцената самата приказка. Диригент на събитието е Павел Златаров.

По-късно през деня, от 19 ч., предстои излъчването на запис от началото на „Софийски музикални седмици“ от 2019-а. Новото издание на фестивала трябваше да започне на 23 май тази година, но вместо това ценителите ще се върнат точно година назад, когато Пламен Джуров дирижира Софийската филхармония със солист Людмил Ангелов. В програмата звучат „Ригодон“, „Сарабанда“ и „Менует“ и „Малък марш“ от цикъла на Панчо Владигеров „Класично и романтично“.

В същото събитие онлайн слушателите ще чуят вариация за пиано и оркестър по тема от оперите „Дон Жуан“ на Моцарт, както и сюита от „Кармен“ на Бизе-Шчедрин.

Майската музикална програма на Филхармонията в интернет продължава на 28-и с музика от Бетовен. Ще бъдат излъчени записи от 2018 г., когато публиката аплодира пианиста Евгени Божанов. От 19 ч. ще прозвучи Концерт за пиано номер 5 под диригентството на Кристиан Мандеал.

Във втората част Софийската филхармония ще изпълни Седма симфония, диригент е Йоханес Вилднер.

На 31 май, отново от 19 ч., предстои да чуем „Жар птица“ от Стравински – творбата, с която филхармониците свириха в „Музикферайн“, Виена. Записът е от 2 декември 2019 г. от зала „България“, диригент е Найден Тодоров. Вторият запис е от 31 януари 2019 г., когато оркестърът изпълни Богатирската симфония на Александър Бородин под диригентската палка на Лео Хусеин, възпитаник на британската Кралска музикална академия.

Всички концерти са безплатни и ще бъдат излъчени в страницата на Софийска филхармония във Фейсбук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах