Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иво Димчев, хореография на картините в мОзей

Иво Димчев е едно от лицата на съвременния танц в Европа. - Иво Димчев, хореография на картините в мОзей

Иво Димчев е едно от лицата на съвременния танц в Европа.

Първият МОзей у нас се открива с изложба на хореограф. Иво Димчев, чието име означава много в съвременния танц, излиза на столичната арт сцена като художник в зала на столичния бул. „Сливница“, наречена от автора „голяма стая за неща с ускорена важност“. Експозицията се открива в събота, 27 септември.

Димчев ще покаже моменти от свои репетиции и пърформанси. Някои от видеата и фотографиите представят работата му с австрийския визуален артист Франц Вест – носител на „Златен лъв“ за цялостно творчество от биеналето във Венеция, чиито скулптури е имал право да ползва в два свои пърформанса.

„В някои работи известна доза съзнание претендира за себе си, а в други почти ме няма, изгубен съм в някакъв нелеп, безсъзнателен и прекомерно личен рай, – обяснява Димчев. – В живите спектакли тялото ми е основният преносител на личното, което го прави негов затвор, докато в работата ми с други материали личното се изражда от плътта ми в предмета. Освобождава се от биологичната ми телесност и започва да представя себе си чрез предмета“.

„Хаос, секс, разнополовост, противоречие, камуфлаж, мимикрия, позлата, съмнение, насилие, драма и страдание – всички тези думи са подходящи за това, което Иво Димчев прави. Неговият рай не е за завиждане. Но поне е постигнат“, отбелязва изкуствоведът Мария Василева от Софийската градска галерия.

Въпреки активното си присъствие в много от европейски театри и фестивали през последните години, Димчев реализира няколко самостоятелни изложби във Франция, Белгия, Австрия и Великобритания. Негови творби са показвани и в групови изложби, между които експозиция на „Sofia Queer Forum“ тази година. Картини, скулптури и фотографии на Димчев са притежание на колекционери и галерии в Германия, Белгия и Австрия.

Димчев е един от създателите на МОзей. Намерението им е да представят съвременни визуални изкуства и концерти. Това е второто независимо пространство, създадено от хореографа. През 2009 г. той отваря своя „Волксрум“ в Брюксел, който е една от популярните независими сцени в белгийската столица.

Сцена от пърформанс на Иво Димчев

Сцена от пърформанс на Иво Димчев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90