Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Иво Димчев в Москва: познат и очакван

Концертът в клуб на минути от Болшой - прелюдия към театрален гастрол в руската столица

Концертът на Иво Димчев бе в „Squat ¾“ - място за „танци, крака, тъмни очила, ветрила, пера...“. Снимка: Владимир Гусев - Иво Димчев в Москва: познат и очакван

Концертът на Иво Димчев бе в „Squat ¾“ - място за „танци, крака, тъмни очила, ветрила, пера...“. Снимка: Владимир Гусев

МОСКВА, специално за „Площад Славейков“

Доста наясно кого именно е дошла да слуша бе публиката на Иво Димчев в Москва на 24 август. Тя познава българския артист повече като музикант, но немалко от зрителите му знаят, че много от песните му са написани към/за спектакли. 

Концертът му бе в „Squat ¾“ – ново клубно пространство в „Театралном проезде“, който е на няколко минути разстояние от Болшой и Малий театьр. Определят го като място за „танци, крака, тъмни очила, ветрила, пера… нещо в стила „бохо“. Клубът се намира на територията на бившите бани и бързо стана модерно място в Москва.

Като класически пърформърист Иво Димчев препраща ясни знаци към зрителите си под форма на диалог – чрез движения, думи, звуци… чрез всичко, към което природата му на артист го подтиква. Диалогичността на изкуството му се прояви много силно по време на московския му концерт: с песните си той буквално „говори“, като се раздвоява чрез различни тембри, вибрации, тоналности, гласове. Иво Димчев ту е абсолютно вглъбен и самодостатъчен артист, ту влиза в спор с никакви гласове в главата си, ту откровено разкрива процеса – тоест лабораторията на създаване е пред очите ни. Естественост и маниеризъм съжителстват при него в собствени пропорции, които той измерва според температурата на зала, публика и собственото си настроение като или сам си акомпанира на киборда, или пуска подкрепящи битове – надгражда синбека чрез втори глас или вариация, която превръща класическата балада в белкантово парче и различна композиция, в разрез с очакваното от публиката.

Московският му дебют е своего рода прелюдия към представлението, което Иво Димчев ще покаже след броени месеци в Москва –„Опервил“. Гастролът е по покана на тъй нареченото „Новое пространство“ – интердисциплинарния проект на Театъра на Нациите, който обединява творци от различни страни и направления с многопосочни форми на художествени търсения в съвременното изкуство. Иво Димчев е идеалният „провокатор“ за това пространство, защото изкуството, което прави, формира зони на креативност и съ/правене.

Иво Димчев получи покана за гастрол в „Новое пространство“ към Театъра на Нациите. Снимка: Личен архив

„В момента работя над еднаимпровизирана опера (за „Кайтеатър“ – Брюксел), в която участват трима професионални оперни певци. Понеже всичко в спектакъла е импровизация, ще залагам и разчитам изключително много на тях – това е не само партньорство, това си е пълно съавторство, надявам се да не се провалим напълно, не съм правил нищо толкова свободно като структура – ми обясни Иво Димчев в интервю за руското списание „Театър“, непубликувано на български език досега. – Първите ми спектакли бяха доста движенчески, в този ще се мяткаме също доста, разликата е че в първите не издавахме звук, а в този ще пеем несъществуващи опери.

Разликата е огромна… и слава богу, че е така. Иска ми се след 10 години да правя неща, за които сега не мога дори да предполагам. Цикленето е бавна смърт. Единствено в непрекъснатата промяна и разширение виждам някакъв смисъл.“


Вижте още: ИВО ДИМЧЕВ: НЯМАМЕ АРТИСТИ, КОИТО ДА ПОБЕДЯТ ЧАЛГАТА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах