Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Из личния бележник на Кристо: Вечеря с М. Дюшан, А. Уорхол

Ценни свидетелства за живота на художника показва „Сотбис“ в навечерието на продажбата на личната му колекция

Кристо и Жан-Клод в Ню Йорк през 1964 г. Снимка: „Сотбис“ - Из личния бележник на Кристо: Вечеря с М. Дюшан, А. Уорхол

Кристо и Жан-Клод в Ню Йорк през 1964 г. Снимка: „Сотбис“

Откъси от личния дневник на Христо Явашев – Кристо представи „Сотбис“ покрай продажбата на личната му колекция с изкуство на търг през февруари. На страниците са вписани уговорките и ангажиментите на художника. Сред дати и часове често се забелязват рисунки и драсканици, които дават поглед към „тайния свят“ на Кристо и партньорката му в живота и изкуството Жан-Клод, посочват от аукционната къща. 

Страниците от дневника са от 60-те години, когато двойката опитва да се установи и наложи в Ню Йорк, отбелязва „Гардиън“. Жан-Клод почина през 2009 г. Кристо я последва през 2020 г., преди да успее да довърши последния проект, по който работеше – опаковането на Триумфалната арка в Париж.

Дневниците на артиста са от периода 1964 – 1968 г. и няма да се предлагат за продан. Те ще бъдат показани като свидетелство за бляскавия кръг творци, с които двойката се обгражда в Ню Йорк. Сред приятелите им са Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол и Марсел Дюшан. Бележките включват задачи от ежедневието (като направата на сос болонезе за вечеря с италианския артист Мимо Ротела) и някои по-забележителни напомняния като „Обади се на Анди Уорхол“.

Бележка от 1967 г. гласи:

„Вечеря с М. Дюшан, А. Уорхол“.

„Обади се на Анди Уорхол“, бележка от 26 декември 1967 г. Снимка: „Сотбис“

Дюшан и Кристо се срещат за пръв път в Милано през 1963 г., но се сближават след преместването на двамата в Ню Йорк.

„Кристо е казвал, че Марсел е тих и не обича да говори за изкуство, но Жан-Клод е имала много жив контакт с него – коментира Лоренца Джованели, мениджър на студиото на Кристо и приятелка на двойката. – Кристо казваше, че Марсел се разприказвал само, когато Жан-Клод споделяла истории и шеги с него. Когато Марсел дошъл на вечеря в дома им, той вече е бил доста възрастен и домакините му оставяли по един стол на площадките между етажите, за да може да седне и да си почине.“

Друг близък познат на Кристо и Жан-Клод е Анди Уорхол. Тримата имали много общи приятели и често обядвали, вечеряли или ходели на кино заедно.

„Кристо казваше, че е много симпатичен, но срамежлив“, отбелязва Джованели.

„Сотбис“ продава на търг еклектичната колекция с изкуство на Кристо и Жан-Клод. В нея има произведения и на близкия им приятелски кръг, например картина на Анди Уорхол, изобразяваща Джаки Кенеди (оценена на 1 млн. евро), както и няколко негови литографии (една на Елизабет Тейлър и други две, озаглавени „Цветя“ и „Крава“).

Вижте още: ПУСКАТ НА ТЪРГ ЛИЧНАТА КОЛЕКЦИЯ НА КРИСТО И ЖАН-КЛОД

Продават се още бронзова статуя на Хуан Миро, рисунки на проекта за опаковане на Пон Ньоф и други инсталации на двойката, миниатюра от Марсел Дюшан и няколко творби от шведския скулптор Клаес Олденбург, създадени специално за Кристо.

Произведенията имат повече сантиментална, отколкото комерсиална стойност, коментира Матиас Коденберг, автор на две книги за Кристо и Жан-Клод.

„Голяма част от творбите е доказателство за различни приятелства и срещи, всяка работа е била свързвана със случка, която им е била по-скъпа от самата творба – коментира той. – Лучо Фонтана, Ив Клайн, Анди Уорхол, Кийт Харинг (самият той почитател на Кристо и Жан-Клод)… В техните очи престижните имена не са били важни, но историите, които са свързвали двойката с всеки един от тях, със сигурност са.

Кристо и Жан-Клод заживяват в Ню Йорк през 1964 г. и първите си три години в града прекарват като нелегални имигранти, разказва „Гардиън“. Когато пристигат на нюйоркското пристанище, техните единствени притежания са два матрака и стол на дизайнера Гери Ритвелд, на когото Кристо се възхищава.

Двойката наема два етажа от изоставена фабрика от XIX век на „Хауърд стрийт“ 48 и живее там 56 години. По-късно купува цялата сграда, която двамата превръщат в дом и студио.

През 1962 г. Кристо и Жан-Клод създават проект за опаковането на Триумфалната арка. Христо Явашев не доживя да види произведението си реализирано, опаковането бе отложено заради пандемията от Ковид-19. Новата дата е 18 септември 2021 г. Инсталацията ще продължи 16 дни.

Аукционът „Разопакован: Тайният свят на Кристо и Жан-Клод“ ще се проведе онлайн между 8 и 18 февруари, както и в клона на „Сотбис“ в Париж на 17 февруари.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90