Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Избори в Берлинската филхармония

По необичаен начин музикантите сами ще назоват бъдещия си главен диригент

Сър Саймън Ратъл дирижира Берлинската филхармония. - Избори в Берлинската филхармония

Сър Саймън Ратъл дирижира Берлинската филхармония.

Берлинската филхармония ще избере следващия си главен диригент и артистичен директор по необичаен начин – чрез гласуване. След оттеглянето на сър Саймън Ратъл, 124-те членове на един от най-прочутите симфонични оркестри в света ще изберат следващия си ръководител.

На тайно съвещание и без използване на мобилни телефони те ще предложат свои кандидати – без ограничение музикантите могат да посочат всеки диригент в света. След гласуване ще се определят финалистите, а сред тях ще бъде излъчен и победителят.

След като Филхармонията избере кой да я оглави, неин член ще се свърже с него, за да му предложи поста. При отказ процедурата ще се повтори.

Сър Ратъл обяви преди две години, че ще напусне оркестъра, след като договорът му изтече през 2018 г. На него му предстои да се присъедини към Лондонския симфоничен оркестър, където става музикален директор.

Основана през 1882 г., Берлинската филхармония е имала едва трима главни диригенти през последните шест десетилетия – Херберт фон Караян (1954 – 1989), Клаудио Абадо (1989 – 2002) и Саймън Ратъл (2002 – 2015).

Сред фаворитите за наследник на Ратъл са 37-годишният латвиец Андрис Нелсънс, който оглавява симфоничните оркестри на Бирмингам и Бостън; 34-годишният венецуелец Густаво Дюдамел, начело на Филхармонията на Лос Анджелис; Кристиан Тилеман, на 56 години от Берлин, който е диригент на Щатскапеле Дрезден.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС