Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Избраха украинската песен за „Евровизия” в метрото

Групата „Tvorchi” ще представи в Ливърпул песента „Heart of Steel” (видео)

Солистът Джефри Кени е от Нигерия и учи медицина в Тернопол, Украйна. Снимка: Скрийншот от видеото - Избраха украинската песен за „Евровизия” в метрото

Солистът Джефри Кени е от Нигерия и учи медицина в Тернопол, Украйна. Снимка: Скрийншот от видеото

Украйна избра представителя си на „Евровизия 2023“ в една от станциите на киевското метро, разказват украинските медии. На европейския песенен конкурс страната ще бъде представлявана от група „Tvorchi“. Солистът ѝ е пристигнал в Украйна от Нигерия.

Финалът на подбора е бил показан на живо в събота по украинската държавна телевизия. Гласували са паралелно зрителите и специално жури. Транслацията се е провела в една от станциите на киевското метро с оглед безопасността на присъстващите в случай на въздушна тревога. Тази станция е оборудвано бомбоубежище, а в събота, 17 декември, била превърната в телевизионно студио. По време на транслацията зрителите периодично са чували как минават влаковете на метрото, но иначе шоуто по нищо не се е отличавало от обичайното телевизинно студио.

Песента „Heart of Steel“ (Сърце от стомана), с която групата ще се представи в Ливърпул, е петата регистрирана песен за конкурса „Евровизия 2023“.

Групата излезе на сцената в съпровод на танцьори с противогази.

„Искам да кажа: Благодаря, Украйна!“, се обърна към гласуващите вокалистът Джефри Кени.

„Tvorchi“ създава електронна музика. Групата е основана в Тернопол през 2018 г. от продуцента Андрей Гуцуляк и вокалиста Джефри Кени, който е роден в Нигерия и следва в Тернополския медицински университет.

„Евровизия 2023“ ще се проведе в Ливърпул. Конкурсът трябваше да бъде в Украйна, тъй като миналата година победител стана украинската група „Калуш Оркестра“ с песента „Стефания“. Заради продължаващата война песенното състезание бе пренесено в държавата, която се класира втора – Великобритания.

Украйна участва в „Евровизия“ от 2003 г. и досега е побеждавала 3 пъти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90