Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Избран е нов директор на Национален фонд „Култура”

Д-р Мирена Станева поема поста след оставката на Борислав Геронтиев

Д-р Мирена Станева. Снимка: Личен архив - Избран е нов директор на Национален фонд „Култура”

Д-р Мирена Станева. Снимка: Личен архив

Национален фонд „Култура“ вече има директор, след като повече от месец Управителният му съвет не успя да избере временно изпълняващ длъжността след оставката на Борислав Геронтиев в края на юни. Новият ръководител е Мирена Станева, съобщиха за „Площад Славейков“ от Министерството на културата.

Липсата на ръководител на НФК застрашаваше отпускането на средства по Плана за възстановяване в размер на близо 80 млн. лв., за което алармира служебният министър Велислав Минеков.

Вижте още: МИНЕКОВ СРЕЩУ МИНЕКОВ ЗА БЛИЗО 80 МЛН. ЛВ.

Д-р Мирена Станева е работила за Национален фонд „Култура“ като експерт – вътрешен и външен. Тя има повече от 10 години професионален опит в областта на културната политика и културния мениджмънт. Докторската ѝ дисертация е на тема „Реинженеринг и управление на културното наследство в Р. България“ от Университета по библиотекознание и информационни технологии. Завършила е и магистърска степен по археология към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Участвала е в стажове по културни политики и културен мениджмънт в Университета по изкуства в Белград, Сърбия и Обсерваторията по културни политики в Гренобъл, Франция.

Д-р Станева е заемала ключови позиции в областта на културната политика, управлението на проекти и програми в областта на културата. Някои от тях са главен експерт в Национален фонд „Култура“ в Министерството на културата (2007 – 2012), ръководител на Бюро „Творческа Европа – България“ (2018). В момента работи като експерт в Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Мирена Станева е част е от екипа на Института по творчески индустрии и бизнес към Университета за национално и световно стопанство, както и хоноруван преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ в София.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg