Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Изчезнала картина на Рьорих се появява на търг

Николай ІІ е искал да я изложи в Руския музей в началото на миналия век

Николай Рьорих, „Печори. Вход в манастира“, 1903 г. Репродукция:„MacDougall’s“ - Изчезнала картина на Рьорих се появява на търг

Николай Рьорих, „Печори. Вход в манастира“, 1903 г. Репродукция:„MacDougall’s“

Изгубената картина на Николай Рьорих „Печори. Вход в манастира” се появи в каталога на британската аукционна къща „MacDougall’s“, съобщава „РИА Новости”, цитирайки собственика ѝ Уилям Макдугал. Повече от 115 години творбата на Рьорих е била смятана за безвъзвратно изчезнала, след като е гостувала на Световното изложение в САЩ през 1904 г.

Според Уилям Макдугал появата ѝ на търга е огромно събитие за руското изкуство.

Платното се отнася към „Архитектурната серия”, създадена от Рьорих по време на пътуванията му из Русия през 1903 – 1904 г. По това време Рьорих рисува основно от натура, затова повечето картини от тази серия са малки етюди върху тънки дървени плоскости. „Печори. Вход в манастира” е едно от редките изключения – рисувана е върху платно и е с размери 69,5 на 89 см.

След изложбата на Рьорих в Санкт Петербург през 1904 г. император Николай ІІ разпорежда картината да бъде купена за Руския музей, но Рьорих решава преди това да я изпрати на няколко европейски изложби. След това се открива възможност платното да замине за Световното изложение в Сейнт Луис. Там то става жертва на мошеничество – организаторът на изложбата тайно продава всички картини на участващите руски художници и прибира печалбата. Въпреки многократните си опити, Рьорих така и не успява да върне картината в Русия.

Търгът ще се проведе на 15 октомври 2020 г. „Печори. Вход в манастира” се очаква да бъде продадена на цена между 400 и 600 хиляди британски паунда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах