Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изчезнала творба на Банкси стресна Острова

„Шпионска будка“ бе сатира на правителствения навик да се подслушват чужди разговори

Графити творбата се появи в Челтнъм през една априлска нощ през 2014 г., на 5 километра от централния подслушвателен център в страната, известен като Главна квартира на правителствените комуникации. - Изчезнала творба на Банкси стресна Острова

Графити творбата се появи в Челтнъм през една априлска нощ през 2014 г., на 5 километра от централния подслушвателен център в страната, известен като Главна квартира на правителствените комуникации.

Графити произведението на Банкси „Шпионска будка“ (Spy Booth) – сатира на правителствения навик да се подслушват чужди разговори без необходимост, изчезна от стената на къща в Челтнъм, Глостършър, съобщава „Гардиън“. Изображението представляваше трима тайни агенти с кафяви шлифери и черни очила, насочили най-разнообразни подслушвателни и проследяващи устройства към съседната телефонна будка.

То се появи в Челтнъм през една априлска нощ през 2014 г., на 5 километра от централния подслушвателен център в страната, известен като Главна квартира на правителствените комуникации. Няколко месеца по-рано Едуард Сноудън разказа за мащабното следене, на което американските спецслужби подлагат потребителите на интернет и мобилните комуникации.

В петък в социалните мрежи бяха разпространени снимки, на които се вижда стената със свалена мазилка, изстъргана до тухли. В сградата е започнал ремонт, но все още не е ясно дали защитената от закона творба на Банкси е била разрушена от строителите, или предварително е била свалена, за да се съхрани.

Работите на Банкси в Челтнъм се намират под защитата на Градския съвет — никой няма право да ги докосва без разрешението на местните власти. Председателят на Съвета Стив Джордан заяви, че съдбата на графитите не му е известна, а разрешението за ремонта на сградата е било издадено преди художникът да ги нарисува.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Алекс Чалк, консерватор и народен представител от Челтнъм, описва вероятната дагуба на творбата като „абсолютно шокираща“.

Произведението на Банкси е най-любимата част от творческото наследство на града – заяви парламентаристът. – Трябва да се проведе спешно разследване, което да стигне до дъното на случилото се. Трябва веднага да разберем окончателно разрушено ли и произведението. Ако е така, от кого?

През юли три произведения на Банкси с изображения на плъхове в Мелбърн бяха унищожени от строители.

И други работи на Банкси са били обект на противоречиви дейности през годините. Миналата година съдия от Върховния съд разпореди собствениците на парче стена с графити на Банкси, отнесено в САЩ, да го върнат в Британия.

През 2014 г., творба на Банкси, наречена „Мобилни любовници“ (Mobile Lovers), изобразяваща мъж и жена, които проверяват телефоните си, докато се прегръщат, се появи на стената на младежки клуб в Бристъл. Собственикът Дейвид Стинчкомб получи смъртни заплахи, когато премести произведението вътре в клуба и започна да иска дарения от посетителите.

В крайна сметка Банкси написа писмо на Стинчкомб,  с което потвърди оригиналността на творбата и заяви, че доколкото зависи от него, клубът може да си я задържи. Тя бе продадена на колекционер за £400 хиляди, а парите отидоха за развитието на клуба.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах