Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Издатели и писатели за спасението на книгата

Двудневна конференция в НДК разглежда ролята на държавата за литературата

Георги Господинов е един от лекторите в конференцията „Книгата и държавата“. - Издатели и писатели за спасението на книгата

Георги Господинов е един от лекторите в конференцията „Книгата и държавата“.

Писатели, преводачи, представители на властта, експерти в книгоиздаването от страната и чужбина търсят единна стратегия за подкрепа от страна на държавата и институциите за развитието и популяризирането на българската литература на световния пазар. Над 40 са участниците в двудневна конференция на тема „Книгата и държавата“, открита в събота в Националния дворец на културата.

„Събрахме тук професионалисти, за да говорим за ролята на книгата и къде е държавата в нея – каза директорът на двореца Мирослав Боршош. – Това е естествено продължение на създаването на Националния център за книгата, благодарение на който създадохме енергия и общност. НЦК е доказателството, че когато се отнасяме с разбиране към проблемите на книгоиздаването и всичко,свързано с литературата – резултатите са налице.“

Той подчерта, че основната мисия на Центъра е да се покаже на държавата, че няма как да просъществува, ако не превърне културата, книгата и четенето в ценност.

„Трябва да покажем на държавата, че ако не превърне в ценност културата, в това число и книгата, и четенето - няма как да просъществува“, заяви Мирослав Боршош.

„Трябва да покажем на държавата, че ако не превърне в ценност културата, в това число и книгата, и четенето – няма как да просъществува“, заяви Мирослав Боршош.

В конференцията участват над 40 лектори от страната и чужбина, сред които зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, доц. д-р Венцислав Велев – началник на отдел „Регионални дейности“ към Министерство на културата, Енрико Турин – директор на Федерацията на европейските издатели, Юлия Георгиева – главен експерт на Национален фонд „Култура”, Веселин Тодоров – Асоциация „Българска книга”, Жаклин Вагенщайн – издател, Милена Делева – Фондация „Елизабет Костова”, Атанас Славов от Дружество на българските фантасти „Тера Фантастика”, доц. д-р Александър Алексиев от СУ „Св. Климент Охридски”, Леа Коен – писател и дипломат, Дарин Тенев от СУ, член на Съюза на преводачите в България и член на Експертния съвет към НЦК, Амелия Личева – преподавател и също член на Експертния съвет към НЦК, Олга Николова – преводач и литературен агент, писателите Георги Господинов и Захари Карабашлиев. Сред гостите са и видни българисти-преводачи и преподаватели: Анджела Родел от САЩ, Катерина Седлакова от Словакия, проф. Джузепе Дел`Агата от Италия, Хуан Антонио Берниер от Испания, Давид Бернщайн от Чехия.

От 2016 г. културното министерство ще започне нови програми в подкрепа на книгата, каза доц. д-р Венцислав Велев. По думите му едната идея е създаването на възможност съвременните автори и преводачите на техните книги да прекарат известно време заедно с подкрепата на ведомството, за да изградят интелектуална близост. Той допълни, че министерството работи усилено и в посока на „завръщането” на книгата и в малките населени места, където отдавна няма книжарници.

Директорът на центъра Светлозар Желев пък изрази надежда, че в края на форума ще бъде изработен общ документ като идеи за това какво се случва в момента, как стоят проблемите в различните звена – писатели, преводачи – на всички, свързани с книгата.

Форумът се организира от Националния център за книгата (НЦК) към НДК, в партньорството с Национален фонд „Култура”, Асоциация „Българска книга”, Столична община и Френския културен институт. В него участват писатели, експерти, преводачи и специалисти от България и чужбина.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС