Издатели се карат за български автори, не е ли красиво?

Божана Апостолова („Жанет 45“) изрази възмущението от Йордан Антов („Лексикон“) във Фейсбук. - Издатели се карат за български автори, не е ли красиво?

Божана Апостолова („Жанет 45“) изрази възмущението от Йордан Антов („Лексикон“) във Фейсбук.

Най-после в родните литературни среди избухна скандал, който всъщност крие много позитиви в себе си. На пръв поглед изглежда дребна свада – две издателства спорят за автор. Божана Апостолова от „Жанет 45“ държи на правото си да е единствен издател на Здравка Евтимова и публично изрази възмущението си*, че Йордан Антов от „Лексикон“ издава (със съгласието на авторката) сборник с нейни разкази и обявява „месец на Здравка Евтимова“.

Няма да търсим кой е крив и кой – прав в този спор – защото аргументите в защита на единия или другия винаги ще съдържат доза субективност. Но има нещо много по-важно, има нещо много красиво в този скандал между Божана Апостолова и Йордан Антов. Колко е хубаво – издатели се карат за български автори… Публично. Значи съвсем обективно, съвсем естествено и по невидимите закони на пазара българските писатели са станали достатъчно ценна суровина, заради която да пламне война.

И се радвам, че на издателите ще им се налага да полагат още повече усилия да привлекат и задържат добрите си автори. Това ще е от полза за всички, но най-вече за читателите и за многострадалната българска литература.

Америка за България

* Божана Апостолова във Фейсбук:

Какъв срам, г-н Йордан Антов от издателство „Лексикон“! Как ще спасявате българската литература? Като обикаляте моите автори, които издавам през целия си живот, молите ги да Ви дадат нещичко като ръкописче, че да ги преиздадете в новото си издателство. Странно, как ще спасявате българската литература, като аз я издавам вече 30 години и благодарение на „Жанет 45“ тръгнаха към света 5 поколения български автори.

В крайна сметка обикаляйки, Вие поставяте моите автори в драстично неудобство. Представете си я – стои Здравка Евтимова с наведена глава, звъни ми и ми казва: „Нека му дам, той ме побърка вече. Само един ръкопис с разкази. Съгласи се, за да ме остави на мира.“ Как се е докопал и до роман – все още не ми е ясно. Защото Здравка ми каза: „Ти ми разреши за разказите. И да знаеш, аз искам да издавам всичко мое при тебе.“

За да прочетем от страницата на издателство „Лексикон“, че този, който открадна буквално от мен Здравка – издава 2 нейни книги и обявява месец на Здравка Евтимова. Какъв месец бе, Бруте? Като „Издателство Жанет 45“ и Здравка Евтимова вече 25 години вървят ръка за ръка. Какъв месец?

Киномания

Обади ми се и Белла Цонева – и нея ходел да я тормози в дома ѝ – да издаде Иван Динков – и още, и още…

Уважаеми колега Йордан Антов, не обикаляйте нито моите, нито авторите на „Хермес“ и „Сиела“, нито пък авторите на други издателства. Щом искате да сте издател на българска литература, откривайте си сам нови автори, работете с тях, както ние го правим, и тогава – след 10-15 години – си организирайте „седмици“ и „месеци“ на Вашите автори. Всичко друго не Ви прави прави чест! Нито е чест за българската литература.

Bookshop 728×90