Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Издателският бизнес през 2020: по-малко нови заглавия, но успешно оцеляване

Намалената ставка на ДДС върху книгите е най-голямата помощ за книжния бизнес в условия на пандемия, смятат издателите

Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom - Издателският бизнес през 2020: по-малко нови заглавия, но успешно оцеляване

Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom

По-ниският ДДС за книгите, кампаниите за захранване на библиотечните фондове и програмите на Национален фонд „Култура“ са трите фактора, помогнали на издателския бизнес да оцелее в пандемичните кризисни условия. Това сочи анкета, проведена от Асоциация „Българска книга“ сред книгоиздатели и книготърговци.

Според 74.6% от участниците в анкетата намаляването на ДДС върху книгите е факторът, оказал най-голяма подкрепа за книжния бизнес през 2020 г. в условията на пандемия. Другите мерки в помощ на бранша, предложени от държавата – кампаниите за захранването на библиотечните фондове и програмите на Национален фонд „Култура“, са посочени като ефикасни съответно от 20% и от 7.9% от респондентите в проучването.

Основен проблем за издателския бизнес е било затварянето на моловете (52.4%), а също и цялостно намалена покупателна способност на потребителите (47.6%), както и непровеждането на най-голямото книжно изложение в страната – Софийския международен панаир на книгата (44.4%). Тези и други фактори водят до по-малък брой издадени заглавия спрямо планирания за 2020 г. според 54% от анкетираните.

Новото, което пандемичната 2020 година е донесла, е ръстът на онлайн продажбите. 68% от анкетираните имат повишение на продажбите от собствения си онлайн магазин в сравнение с продажбите от книжарници. Въпреки това според 49% от участниците в проучването делът на продажбите чрез собствен електронен магазин представлява едва 10% от общия дял на приходите през 2020 г.

В анкетата са участвали 63-ма представители на издателствата и търговците.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90