Издават дневниците на Алън Рикман – остроумни, бъбриви, откровени

Актьорът си води записки от 90-те, описвайки живота си в 27 тефтера

Алън Рикман си отива през 2016 г. от рак на панкреаса. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Издават дневниците на Алън Рикман – остроумни, бъбриви, откровени

Алън Рикман си отива през 2016 г. от рак на панкреаса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дневниците на актьора Алън Рикман ще бъдат публикувани през есента на 2022 г., съобщава „Гардиън“. 27 тефтера ръкописни „остроумни, бъбриви и напълно откровени“ мисли за живота и кариерата му, простираща се в повече от 25 години, ще бъдат събрани в едно издание.

Правата са купени от издателската къща „Canongate“, която има намерение да издаде „Дневниците на Алън Рикман“ след около 2 години. Актьорът започва да си води записки в първите месеци на 1990-а, като още тогава се надявал, че някой ден ще бъдат публикувани. Тогава кариерата му му дава основание да таи подобни надежди – Рикман вече е популярен член на трупата на Кралската Шекспирова компания и играе Валмон в „Опасни връзки“. По онова време зрителите го свързват предимно с образи на злодеи – той е Ханс Грубер в „Умирай трудно“ (1988) и Шерифът на Нотингам в „Робин Худ: Принцът на разбойниците“ (1991).

В следващите 25 години навикът му да води дневници не изчезва. Описва участията си в „Галактическа мисия“, франчайза „Хари Потър“, „Разум и чувства“, „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и „Наистина любов“. Бележките му продължават до смъртта му през 2016 г., когато актьорът е на 69 години.

Дневниците ще бъдат редактирани от Алън Тейлър, който преди това е работил по записките на Биатрикс Потър, Дороти Уърдсуърт и Джон Фоулс.

Фантастико

Радвам се, че „Canongate“ ще издаде дневниците на Алън и не можеше да се намери по-добър редактор от Алън Тейлър – коментира Рима Хортън, вдовицата на Рикман, която бе с него от 1965 г. – Дневниците разкриват не само Алън Актьора, но и истинския Алън – чувството му за хумор, острата му наблюдателност, професионализма му и неговата отдаденост на изкуствата.

Тя описва дневниците като „недискретни, остроумни, бъбриви, забавни и напълно откровени“ и предлагащи поглед над ежедневието на един забележителен актьор, който е толкова обичан в Щатите, колкото и в родната си Великобритания.

В изданието ще може да се намерят не само размислите му за актьорството (както неговото, така и на колегите му), но и ревютата му на представления, тъй като до края на живота си Рикман остава ревностен театрал и посещава поне два спектакъла на седмица. Изданието ще разкае за приятелския му кръг, за интереса му към политиката и, разбира се, някои непознати досега детайли зад кулисите на популярни негови проекти.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах