Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Издават дневниците на Алън Рикман – остроумни, бъбриви, откровени

Актьорът си води записки от 90-те, описвайки живота си в 27 тефтера

Алън Рикман си отива през 2016 г. от рак на панкреаса. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Издават дневниците на Алън Рикман – остроумни, бъбриви, откровени

Алън Рикман си отива през 2016 г. от рак на панкреаса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дневниците на актьора Алън Рикман ще бъдат публикувани през есента на 2022 г., съобщава „Гардиън“. 27 тефтера ръкописни „остроумни, бъбриви и напълно откровени“ мисли за живота и кариерата му, простираща се в повече от 25 години, ще бъдат събрани в едно издание.

Правата са купени от издателската къща „Canongate“, която има намерение да издаде „Дневниците на Алън Рикман“ след около 2 години. Актьорът започва да си води записки в първите месеци на 1990-а, като още тогава се надявал, че някой ден ще бъдат публикувани. Тогава кариерата му му дава основание да таи подобни надежди – Рикман вече е популярен член на трупата на Кралската Шекспирова компания и играе Валмон в „Опасни връзки“. По онова време зрителите го свързват предимно с образи на злодеи – той е Ханс Грубер в „Умирай трудно“ (1988) и Шерифът на Нотингам в „Робин Худ: Принцът на разбойниците“ (1991).

В следващите 25 години навикът му да води дневници не изчезва. Описва участията си в „Галактическа мисия“, франчайза „Хари Потър“, „Разум и чувства“, „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и „Наистина любов“. Бележките му продължават до смъртта му през 2016 г., когато актьорът е на 69 години.

Дневниците ще бъдат редактирани от Алън Тейлър, който преди това е работил по записките на Биатрикс Потър, Дороти Уърдсуърт и Джон Фоулс.

Радвам се, че „Canongate“ ще издаде дневниците на Алън и не можеше да се намери по-добър редактор от Алън Тейлър – коментира Рима Хортън, вдовицата на Рикман, която бе с него от 1965 г. – Дневниците разкриват не само Алън Актьора, но и истинския Алън – чувството му за хумор, острата му наблюдателност, професионализма му и неговата отдаденост на изкуствата.

Тя описва дневниците като „недискретни, остроумни, бъбриви, забавни и напълно откровени“ и предлагащи поглед над ежедневието на един забележителен актьор, който е толкова обичан в Щатите, колкото и в родната си Великобритания.

В изданието ще може да се намерят не само размислите му за актьорството (както неговото, така и на колегите му), но и ревютата му на представления, тъй като до края на живота си Рикман остава ревностен театрал и посещава поне два спектакъла на седмица. Изданието ще разкае за приятелския му кръг, за интереса му към политиката и, разбира се, някои непознати досега детайли зад кулисите на популярни негови проекти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90