Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Издават последните непубликувани разкази на Фицджералд

„Бих умрял за теб“ с истории от времето, когато писателят е затънал в алкохолизма, малко преди да умре

През април 2017 г. на английски език излиза колекция от истории, които Франсис Скот Фицджералд пише в средата и края на 30-те години на миналия век. - Издават последните непубликувани разкази на Фицджералд

През април 2017 г. на английски език излиза колекция от истории, които Франсис Скот Фицджералд пише в средата и края на 30-те години на миналия век.

Осемдесет години след написването си, последният завършен неиздаван сборник с разкази на Франсис Скот Фицджералд ще бъде публикуван, съобщава „Гардиън“. През април 2017 г. на английски език излиза колекцията от истории, които авторът на „Великият Гетсби“ пише в средата и края на 30-те години на миналия век.

Разказите варират от такива, които Фицджералд не е успял да продаде заради тяхната „тема или стил, далечни от онова, което редакторите са очаквали от [писател] през 30-те“, по думите на издателите днес от „Саймън & Шустер“, до текстове, изпращани до списания, които са били приети за публикация, но така и неотпечатани.

„Вместо да приеме промените и „хигиенизирането“ на своите редактори съвременници, Фицджералд предпочита да остави работата си непубликувана, дори по време когато е имал огромна нужда от пари и внимание“, добавят от „Саймън & Шустер“.

Названието на сборника, I’d Die for You („Бих умрял за теб“), идва от времето, което Фицджералд прекарва в санаториум в планините на Северна Каролина, затънал в алкохолизма. Романистът Томас Улф пише до брат си Фред през 1936-а:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Има един беден, отчаян, нещастен човек в „Груув парк ин“. Той е с огромен талант, но го пропилява с пиене и тревоги по несгодите… Името му, забравих да спомена, е Скот Фицджералд, и вестник „Ню Йорк“ наскоро публикува отвратително интервю с него – жалък трик, ужасен… да отидеш да видиш човек в това състояние, да спечелиш доверието му и след това да го предадеш. Аз самият съм страдал заради тези плъхове и знам на какво са способни.“

През 1937-а Фицджералд се мести в Холивуд с подписан договор с „Метро Голдуин Майер“. Три години по-късно умира, само на 44 години, оставяйки след себе си книги като „Великият Гетсби“ и „Нежна е нощта“.

Сегашният сборник, редактиран от Ан Маргарет Даниел, ще „даде нов поглед към смелата и безкомпромисна дъга на кариерата на Фицджералд“; той е и „написан с характерния му красив и остър език“.

Миналата година списание „Странд“ публикува разказ от писателя, който редакторът Андрю Гъли открил в архивите на университета „Принстън“. Историята в „Температура“ описва писателя и тежък алкохолик Емет Монсън, който страда и от сърдечно заболяване.

„Когато мислим за Фицджералд, сме склонни да се сещаме за трагичните му романи като „Гетсби“ и „Нощта“, но „Температура“ ни показва, че той е също толкова вещ и в разказа, писател, способен да създаде истории от класа на високата комедия“, каза Гъли.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах