Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Излиза последната книга на Умберто Еко

Нарича се „Папе Сатан алепе: хроники на изплъзващото се общество” - на името на стих от „Ад“ на Данте

Според съвременните специалисти „Папе Сатан, папе Сатан алепе” - първият стих от Седма песен на „Ад”, първата част от „Божествена комедия” на Данте - са за призоваване на Дявола.  - Излиза последната книга на Умберто Еко

Според съвременните специалисти „Папе Сатан, папе Сатан алепе” - първият стих от Седма песен на „Ад”, първата част от „Божествена комедия” на Данте - са за призоваване на Дявола.

Най-новата книга на Умберто Еко, превърнала се в последна – „Папе Сатан алепе: хроники на изплъзващото се общество”, трябваше да излезе през май тази година. Датата бе изтеглена от италианския издател още за този уикенд, след като авторът почина на 19 февруари.

„Папе Сатан алепе: хроники на изплъзващото се общество” е сборник с есета, които Еко публикуваше в италианския седмичник „Еспресо” от 2000 г., казва издателят от „Ла наве ди Тезео” пред „Гардиън“.

„Папе Сатан, папе Сатан алепе” е първият стих от Седма песен на „Ад”, първата част от „Божествена комедия” – голямата поема на Данте от ХІV в. Тези няколко думи отдавна са предизвикателство за преводачите – съвременните специалисти смятат, че става дума за призоваване на Дявола. Според рекламата в „Амазон”, заглавието отразява изплъзващото се общество в наши дни.

Издателите на Еко „Ла наве ди Тезео” са нова фирма, създадена заради тревогата на самия Еко и на други значими италиански автори от оформящия се монопол на старата издателска къща „Мондадори”, притежавана от бившия министър-председател, милиардера Силвио Берлускони, който концентрира в ръцете си огромна медийна мощ и изкупува издателства. В момента Берлускони притежава почти 40% от книгоиздаването в Италия. Самият Еко бе дарил два милиона евро при основаването на „Ла наве ди Тезео”. Името на издателството означава „Корабът на Тезей”, по името на гръцкия герой, надвил Минотавъра.

В интервю за „Република” от понеделник главният редактор на „Ла наве ди Тезео” Елизабета Згарби нарича новата книга на Еко „иронична и безпощадна, какъвто бе той”.

„Еко беше неуморен – казва Зграби. – Не мога да мисля за него в минало време… На улица „Ячини”, в нашия дом, все още очакваме да го видим пак да работи. Даже днес намерих негова чернова на едно отхвърлено работно заглавие.“

Британските издатели на Еко „Харвил Секър” още не са оповестили датата на излизане на „Папе Сатан алепе: хроники на изплъзващото се общество”.

Еко, който бе най-известен с „Името на розата” от 1980 г., е автор на общо седем романа, три книги за деца, много научна литература, статии и есета.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90