Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Издигат паметник на Гунди по случай 80-годишнината му

Монтирането на монумента чака одобрение от Министерство на културата

Паметникът на Георги Аспарухов е финансиран с дарения. Снимка: Министерство на културата - Издигат паметник на Гунди по случай 80-годишнината му

Паметникът на Георги Аспарухов е финансиран с дарения. Снимка: Министерство на културата

Паметник на футболиста Георги Аспарухов-Гунди ще бъде издигнат в близост до родната му къща в квартал „Слатина“. Монументът в човешки ръст е създаден от скулптора Любомир Георгиев по идея на архитекта Николай Петков.

Идеята за паметника е на инициативен комитет, монтажът му чака одобрение от Министерство на културата. Надеждите са, че бюрократичните процедури ще приключат в близките дни, за да се отбележи годишнината от рождението на футболиста на 4 май. Тази година той трябваше да навърши 80 години. Подходяща дата е и 24 май, когато футболният клуб „Левски“ отбелязва рождения си ден.

Снимка: Министерство на културата

Първата копка на паметника е била направена на 4 май, веднага след това от инициативния комитет са регистрирали заявлението си в Министерството, съобщава „Гонг“. Само дни след това организаторите са получили мейл, подписан от зам.-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов, според който няма подобно заявление.

Снимка: Министерство на културата

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg