VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Издигат първата статуя на Владимир Ленин в Западна Германия

Въпреки протестите на общинските власти, високият 2,15 метра монумент ще бъде открит на 14 март

Статуя, подобна на тази, ще се възвиси за първи път в Западна Германия в работническия град Гелзенкирхен.  - Издигат първата статуя на Владимир Ленин в Западна Германия

Статуя, подобна на тази, ще се възвиси за първи път в Западна Германия в работническия град Гелзенкирхен.

Статуя на Владимир Ленин ще бъде издигната в западногерманския град Гелзенкирхен след дълга битка между лява партия и властите. Градът се намира в Рурска област, самото сърце на индустрията на Германия. И докато редица статуи на комунистическия лидер едно време са се издигали в градове и общини в източната част на страната, това ще бъде първият подобен монумент в западната, пише „Гардиън“.

Съдът постанови, че марксистко-ленинската партия в Германия (МЛПГ) има право да постави метална статуя пред офиса си. От общината опитали да спрат проекта с аргумента, че ще „развали гледката“ към съседна сграда с историческа стойност. Общинският съвет е на мнение, че Ленин е неподходяща фигура за почит в града.

Комунистическият лидер Ленин е представител на насилието, натиска, терора и огромното човешко страдание. Всичко това го прави несъвместим със свободния демократичен конституционен ред в Германия“, аргументират се общинарите.

Но МЛПГ, които са и собственици на сградата с историческа стойност, оспорват възраженията на Общината в съда, където те не издържат. Решението им от партията определят като „фантастична победа за Владимир Илич Ленин“.

Много сме щастливи. Гелзенкирхен е работнически град и Ленин се вписва много добре тук“, казва Габи Фехтнер, председател на МЛПГ.

Говорител на общината твърди, че властите ще оспорят решението на магистратите.

Статуята на Ленин, която го изобразява с вдигната във въздуха дясна ръка, ще бъде официално открита на 14 март. Висока 2,15 метра, тя е изработена през 30-те в Съветския съюз. МЛПГ я придобиват от чешки град чрез онлайн аукцион за неназована сума. Очаква се мнозина поддръжници на лявата идея да пътуват до града специално за повода.

МЛПГ е основана през 1982 г., но и до днес е смятана за екстремистка и противоконституционна партия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90