Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Изглежда като любов, но всъщност е свобода

„Сексът и комунизмът 2“ на Милена Фучеджиева с премиера на 10 ноември

На корицата на „Сексът и комунизмът 2“ в образа на Лола влиза моделът Антоанета Минчева. - Изглежда като любов, но всъщност е свобода

На корицата на „Сексът и комунизмът 2“ в образа на Лола влиза моделът Антоанета Минчева.

Десети ноември е дата, към която няма безразличен българин. Така е и с Милена Фучеджиева, която за втора поредна година празнува свободата с нова книга. Във вторник тя ни кани със „Сексът и комунизмът 2“ – втората част на едноименната книга, която след появата си предизвика остра полемика в социалните мрежи.

sex_communism

В продължение на три поредни месеца романът „Сексът и комунизмът“ заемаше челни позиции в Топ 10 на най-продаваните книги от български автори у нас. Резултатът е четири тиража и хиляди читатели, които заживяха с историята от книгата. Романът е многократно представян по време на престижни културни прояви както в България, така и в Европа. Освен високата оценка на читателите, в навечерието на Деня на народните будители тази година „Сексът и комунизмът“ получи още едно признание – номинация в категория „проза“ на първите годишни литературни награди „Перото“.

„Милена е фронтален автор, сграбчва те още от първия ред“, пише Владимир Шопов.

„Сексът и комунизмът“ разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма. „Това, което Лола иска, Лола получава“ е името на песен от мюзикъла „Проклетите янки“. С българската Лола нещата не стоят така, защото под привидната привилегирована подреденост на живота ѝ в София или Париж се крие невъзможността да получи това, което желае най-много – то изглежда като любов, а всъщност е свобода.

В първата книга родителите на Лола, блестящата двойка Маруся и Стефан, постепенно загубват любовта си под невидимия натиск на зоркия поглед на ДС. Един опасен мъж в сянка е обсебен от една жена и знае всичко за семейство Карамихови. Сексуално насилие, цинизъм, болезнено приключване на приятелства заради нестандартни сексуални предпочитания, шпионаж в името на кариерата и семейството, скрита книга на Солженицин в шкафа с алкохол, секс като обезболяващо средство, страх, с който е просмукано обществото на всички нива – всичко това бавно и подмолно руши живота на желаната от всички мъже Лола.

Милена Фучеджиева

Милена Фучеджиева

Историята на Лола Карамихова продължава в „Сексът и комунизмът 2“. Сексът е власт. Властта е секс. В живота на Лола и двете са сделка, в която тя е губеща, но няма как да не подпише. Маруся Докова е влюбена в новия си съпруг, министъра на външните работи на НРБ Орлин Колев, а той сънува сънища, за които никой не бива да знае. Колев се опитва да опитоми двайсетгодишната Лола, примката се затяга около врата ѝ, тайният сблъсък между двамата, за който Маруся не подозира, е на ръба да взриви всичко. Недостижимата мечта за любов и свобода е лабиринт от компромиси, в който Лола се загубва все повече. Едно високопоставено семейство, родено от невидимо насилие, притежава всичко, което човек може да пожелае. Освен едно – достойнство.

Премиерата на „Сексът и комунизмът 2“ ще бъде на 10 ноември (вторник) в столичната книжарница „Гринуич“. За книгата ще говори Владимир Шопов, откъси от нея ще прочете актрисата Койна Русева.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС